🌱KÅLPUDDING🌱

🌱KÅLPUDDING🌱 utropstecken, utropstecken! Det är ju faktiskt väldigt (väldigt!) gott. Och även väldigt praktiskt när man är sugen på kåldolmar men tiden inte räcker till. Vi äter med gräddsås, potatis, lingon och inlagd västeråsgurka. Som gjort för en regnig septembertorsdag!

Den här gången använde vi oss av havregrädde för det var det vi hade hemma, men det går såklart bra att byta ut till visp- eller matlagningsgrädde.

KÅLPUDDING

INGREDIENSER (6 portioner):

  • 1 vitkålshuvud, ca 700 g
  • 600 g fryst sojafärs
  • 3 dl valfri grädde
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 msk grönsaksbuljong (2 tärningar)
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ dl ströbröd
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 msk kallt vatten
  • Svartpeppar, salt

GÖR SÅ HÄR:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Skär strimlor av vitkålen (skär dock först bort roten av kålen).
  • Fräs kålen, lite i taget, i en stekpanna med rikligt med smör. Salta och peppra varje omgång samt ringla över sirap. Var uppmärksam så att inte vitkålen bränns, utan ta av den när den mjuknat och blivit fint glansig. Ställ åt sidan.
  • Hacka löken och riv vitlök.
  • Hetta upp smör i stekpannan och i med lök och vitlök, fräs på medelvärme. I med sojafärs och stek tills den tinat.
  • Tillsätt grädde, grönsaksbuljong,1 msk sirap, soja, ströbröd och vatten. Smaka av med salt och peppar.
  • Ta 1/3 av den stekta kålen och blanda samman med färsen.
  • Välj sedan att göra kålpuddingen i ugnssäkra portionsformar eller i en större ugnsfast form – smörj med olja eller smör.
  • Dela sedan upp resterande kål i två halvor.
  • Ta ena halvan av kålen och varva det och färsen i formen. Ta sist den resterade halvan med kål och toppa överst.
  • Grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter, tills den fått fin färg.

Servera med kokt potatis, lingon, någon form av inlagd gurka och gräddsås!
Vi gjorde en gräddsås av alla möjliga saker vi hade hemma… men vi missade att skriva ned receptet.
Vi tipsar därför om denna gräddsås vi tidigare gjort som också den passar utmärkt till kålpuddingen.
Recept på gräddsåsen hittar ni HÄR! (ta stekskyn från kålen/sojafärsen)

Ät massa kål i höst – nyttigt, billigt, variationsrikt och GOTT!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

2 tankar kring “🌱KÅLPUDDING🌱

  • Helena Sigblad säger (september 10, 2019 17:51) Svara

    Här ska testas, vilken är den bästa sojafärsen, tycker ni?

    • Dennis säger (september 12, 2019 18:44) Svara

      Hej Helena,

      Vi personligen tycker att Anammas Färs är den bästa! Verkligen supergod och finns även i formbar variant, dock kör vi nästan alltid med den vanliga. Hoppas det smakar och hör av er och berätta hur ni tyckte det blev!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *