🎄GÖTTBULLARNA🎄

Vi avslutar helgen starkt och tar steget över tröskeln mot julveckan med de bästa 🎄GÖTTBULLARNA🎄 man kan tänka sig! De görs bla av mandel och Västerbottensost, kokas i buljong och steks sen i smör. De är bäst och de är verkligen jul för oss! (På sommaren gör vi samma recept fast till biffar som glazeas med BBQ och grillas. Bästa pappa/svärfar som inspirerat till dessa🔥). Ikväll åt vi med kokt potatis från odlingslotten, gräddsås, persilja och en plättlätt grönkålssallad; dressa grönkål med olivolja och äppelcidervinäger. Massera lätt. Blanda i ett hackat, syrligt äpple och lingon. Rostade valnötter är gott i med! 🌟
Här kommer iaf receptet på göttbullarna (de finns på bloggen också om ni söker).

Mixa 100 g sötmandel fint i en matberedare. Det ska inte bli till mjöl utan ha kvar små bitar så det blir tuggmotstånd. Blanda mandeln i en skål ihop med 1 1/2 dl riven Västerbottensost. Blanda ned 1 stor finhackad gul lök samt 1 stor riven vitlöksklyfta. Rör runt. Blanda sen i 3 ägg, 1 1/2 dl ströbröd, 1 msk vatten och 1 msk japansk soja. Smaka av med ca 1 krm peppar och 0,5-1 tsk örtsalt. Ta rapsolja på händerna och rulla SMÅ bollar av smeten (ca 50 st). Det räcker med en rågad tesked till varje boll för de kommer svälla mycket medan de kokar. Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull och häll i 3,5 msk grönsaksbuljong (3,5 tärningar). Lägg i bollarna, sänk värmen och låt bollarna småkoka i 6 minuter.
Ta upp dem och lägg dem i ett durkslag så de får rinna av sig. Låt dem vila i kyl tills det är dags för stekning/servering, vilket går att låta väntas med upp till ett dygn efter att de kokats. Stek sedan bollarna i en het stekpanna med mycket smör. Servera direkt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *