🌱FRITERAD GLASS🌱

Se hit! Här kommer vår FAVORIT!! Detta är en höjdare i efterrättsväg och det vi helst väljer att bjuda både oss själva och andra på: 🌱FRITERAD GLASS🌱 med valfri sås. Det går att variera i oändlighet med val av glass, sås och tillbehör – vi har provat det mesta! Här valde vi att ta vitchokladglass som vi först blandat med hackade ”salted caramel jordnötter” från Estrella så det blev en söt, karamelliserad och salt vit-choklad-och-jordnötsglass som i sig var helt magisk! Vi serverade den friterade glassen med salt kolasås, lite mer av de hackade nötterna och jordgubbar. Helt fantastiskt gott! Glassen dubbelpaneras i omgångar med uppvispat ägg och krossade digestive – och friteras sedan snabbt i superhet olja

Här kommer receptet på både friterad glass och saltkolasås, inklusive steg-för-steg bilder.

FRITERAD GLASS

INGREDIENSER

(4 glassbollar = 2-4 portioner beroende på hur mycket man vill äta…..):
3 dl vitchokladglass
1,5 dl ”salted caramel jordnötter”
Alternativt 4 dl färdig glass
2 ägg
8 digestivekex

GÖR SÅ HÄR:

Blanda samman glassen och 1 dl av nötterna, som hackats sönder (resten av nötterna sparas till servering).
Gör fyra runda kulor av glassen med hjälp av en glasskopa.
Lägg dem i en form täckt med plastfolie. Täck även över dem med plastfolie/lock.
Låt dem ligga i frysen i minst 1 h så de stelnar till.
Vispa upp 2 ägg i en skål.
Krossa digestivekexen helt (ev. med hjälp av en mixer) och lägg dem i en annan skål.


Ta ut glasskulorna ur frysen. Doppa dem i äggen och sedan i kexsmulorna.
Lägg tillbaka dem i formen och täck åter med plastfolie/lock.
Lägg in i frysen igen i 1 h och upprepa detta minst 1 ggn till, gärna 2 ggr, med en timmes mellanrum.
De ska alltså dubbelpaneras minst 2 gånger.
När de varit infrysta en timme den sista omgången:
Hetta upp raps-/neutral frityrolja i en stor djup kastrull.
Oljan ska bli 220 grader så det blir riktigt varmt – så håll koll. Ha ett lock nära till hands och stäng av köksfläkten.
Fritera glassen snabbt i den heta oljan, gärna alla samtidigt eller åtminstone 2 och 2.


Det går fort – tar kanske 15-30 sekunder. De ska få en gyllenbrun färg.
Ta upp med hålslev och låt rinna av snabbt på hushållspapper för sen ska de serveras GENAST.

SALT KOLASÅS

Receptet kommer från https://fredriksfika.allers.se/kolasas-med-flingsalt/ – men vi halverar receptet så blir det lagom för fyra sötsugna personer

INGREDIENSER:

1,5 dl vispgrädde
25 g smör
0,75 dl ljust muscovadosocker
1 msk ljus sirap
0,5-1 tsk flingsalt
0,5 tsk vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR:

Blanda samman alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Börja med 0,5 tsk flingsalt.
Låt det koka upp (rör då och då så det inte bränns).
När det kokar: sänk värmen så att det sjuder, låt sjuda i cirka 10 minuter. Fortsätt rör om då och då.
Smaka av med mer flingsalt om det önskas. Låt svalna till önskad temperatur.
Servera den friterade glassen med den salta kolasåsen, de hackade nötterna och gärna någon god frukt!

Exprimentera gärna med glassmaker och variera från gång till gång så blir det extra roligt att äta!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *