🌱SPARRISSOPPA🌱

🌱SPARRISSOPPA🌱 gjord på sparrisbottnar! Dvs den delen av sparrisen som oftast slängs. Men sluta med det genast bums och gör denna fantastiska soppa istället! Vacker, smakrik och klar på 20! Vi toppade med rester från sparrissalladen (sparris, citronzest, brynt smör, dill, friterat bovete), vilket vi lagt upp recept på tidigare. Funkade mer än FINT.

Vi älskar att lära oss hur vi kan bli bättre på att ta vara på hela råvaran/grönsaken i matlagning och denna soppa blev ett resultat av det! Nu kommer vi aldrig mer slänga sparrisbottnar, vi har till och med en hög i kylen som väntar på att få bli soppa i veckan…

När vi tar bort sparrisbottnar från sparrisen så skär vi inte av bottnarna utan vi bryter av dem lite lätt så ”väljer” sparrisen själv var den bryts av. Det är sedan hela denna bit som vi använt till soppan. Då vi hade ett knippe med ganska grov sparris á 500 g så blev själva bottnarna ca 200-225 g, så det kan ni utgå efter när ni lagar soppan.

Denna soppa blev SÅ god. Vi lever ju lite för att så gott som alla soppor blir glada av en skvätt (vitt) vin, och troligtvis denna med, men här ville vi köra på ett recept som inte kräver att det finns vinslattar hemma. Och om det saknades? Inte det minsta. Den blev rejält god ändå. Citron och vitvinsvinäger är ju en smakräddare som hjälper till att höja upp alla andra smaker.

Vi använde som sagt rester från vår sparrissallad (som ni hittar recept på HÄR) att toppa soppan med – vi värmde bara på den lite lätt i micron då det brynta smöret i salladen hade stelnat i kylen över natten. Sen ringlade vi över så väl sparrisen, allt smör och bovetet. Och toppade med mer färsk dill. Detta blev en OTROLIGT bra kombo med soppan. Nästan så vi ville gråta en skvätt. Ett riktigt lyckat hittepå när det blir som bäst.

SPARRISSOPPA AV SPARRISBOTTNAR

INGREDIENSER (2 portioner):

  • 1 stort knippe sparrisbottnar från 500 g sparris (ca 150-200 g sparrisbottnar)
  • 2 st schalottenlökar
  • 3 dl vatten
  • 2 dl syrad grädde
  • 100 g smör
  • 1 tsk grönsaksbuljongpulver
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 citron, saften
  • 1 dl riven parmesan
  • 2 st parmesankanter, kan uteslutas
  • Örtsalt

GÖR SÅ HÄR:

  • Skölj sparrisbottnarna, skär dem i 1 cm tjocka bitar.
  • Hacka schalottenlöken.
  • Hetta upp smöret i en kastrull. Låt det smälta helt och bubbla.
  • Lägg i löken och låt det fräsa med, men sänk värmen. Löken ska bli glansig men får inte ta färg.
  • Lägg i sparrisbottnarna och låt det fräsa med en liten stund.
  • Mät upp vatten och blanda det med den syrade grädden.
  • Häll i vatten- och gräddblandningen, vivtinsvinäger och riven parmesan och låt det koka upp.
  • Om det finns parmesankanter – släng i dem nu också och låt koka med.
  • Låt det småkoka i 5 minuter.
  • Ta ut parmesankanterna och mixa soppan med en stavmixer.
  • Sila i en finmaskig sil (detta för att få bort trådarna från sparrisen) och ställ tillbaka på platten.
  • Låt koka upp försiktigt igen och smaka av med citronsaft, upp till 1 hel pressad citron samt örtsalt.
  • Servera gärna med hyvlad sparrissallad med dill och brynt smör.

Hoppas ni vågar prova och får mersmak kring att ta vara på så mycket som möjligt av alla våra fantastiska primörer och grönsaker! Och sitter ni inne på ett fantastiskt tips för att minska matsvinn? Tipsa oss GÄRNA – vi skulle bli så glada över att få lära oss mer!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *