🌱SVAMP- OCH TRYFFELPASTA🌱

Veckans pasta! Vi har lagat restmat hela veckan, med ingredienser kvar från nyår och annat som behövts användas i kyl och skafferi. Här hade vi lyxen att göra en pastarätt med resterna från en av toppingarna till langosen på nyår. Det blev därför 🌱SVAMP-, PRÄSTOST-, TRYFFEL- & GRÖNKÅLSPASTA MED KARAMELLISERAD LÖK🌱 + jordärtskockschips, citron och klippt gräslök. MUMS! I och med att allt var klart (själva pastan gjordes i förra veckan = smidigt) så tog det kanske 15 minuter. Även jordärtskockorna till chipsen var nämligen preppade från nyår: hyvlade och lagda i vatten med citron. Så – laga mer restpasta! Bästa tidsspararen!

Se HÄR för langosreceptet!

INGREDIENSER (2 portioner):

0,5 dl tryffelcrème (gjord på crème fraiche, lite riven vilök, lite citronsaft, lite tryffelolja, örtsalt)
1 stor stjälk grönkål, där bladen har delats och stekts lätt i olja, citronsaft och salt
150 gram skogschampinjoner, hackade
1/4 dl riven prästost
1/3 dl karamelliserad lök (gjord på lök, öl, socker och smör)
2 dl vispgrädde
Färsk gräslök
Tryffelolja
1 liten vitlöksklyfta
Citronsaft, ca 1/3 citron
Örtsalt
Svartpeppar
Smör att steka i
2 små jordärtskockor
Rapsolja
Flingsalt

OBS! Det går givetvis bra att göra receptet utan att ha dessa överblivna färdiga ingredienser innan. Häll då i alla ingredienser för sig, så som crème fraiche, tryffelolja, citron och vitlök. Låt grönkålen steka med lite extra med svampen innan övriga ingredisenser läggs i. Byt eventuellt ut den karamelliserade löken mot gul lök – det funkar givetvis bra även om rätten förlorar en del smak och sötma. Kanske purjolök gör sig bättre än gul lök? Låt då även den färska löken fräsa med svampen lite längre.

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ungen på 150 grader.
Hyvla jordärtskockorna tunt, gärna på mandolin. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med olja och rosta i ugnen 5-10 minuter. Ha koll hela tiden då de bränns jättelätt! Strö över flingsalt innan servering.
Koka pastan.
Ansa och skär svampen i mindre bitar. Lägg dem i en torr panna så att vattnet kokas bort. Lägg sedan i en en stor klick smör.
I med grönkålen, den karamelliserade löken, riven vitlök och prästost. Stek någon minut.
Häll i den överblivna tryffelcrèmen och grädde. Låt småputtra 4-5 minuter.
Smaka av med tryffelolja, citronsaft, örtsalt och peppar.
Servera såsen tillsammans med pasta och klippt gräslök.
Toppa med jordärtskockschips.

Klart på ett kick!

Hoppas det smakar – och hoppas år 2019 blir det mest gröna och smakrika året hittills!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *