🍓DADELKLADDKAKA🍓

Dubbelhelgdag, jordgubbar och 🍓DADELKLADDKAKA🍓. Vi väljer denna framför ”vanlig” kladdkaka alla dagar i veckan! Så chokladig och gooood. Detta recept har använts här hemma i många år och vi har fortfarande inte tröttnat. Och då har den bakats ofta! Den är dessutom både gluten- och mjölkfri (samt utan vitt socker för den som föredrar det). Nom nom!

Just här så åt vi kladdkakan ihop med lite av fyllningen till ”himmelsk jordgubbstårta” som hade blivit över när vi gjort tårtan. Om det var en god kombination? OH YES!

DADELKLADDKAKA

INGREDIENSER (6-8 bitar):

  • 3 ägg
  • 8-10 dadlar beroende på storlek
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosflingor + mer till formen
  • 5-6 msk kakao
  • ½ dl kokosolja + lite mer till formen
  • ½-1 msk dadelsirap eller honung
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver

GÖR SÅ HÄR:

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Smörj en form, vi använder antingen en rund form 20 cm i diameter eller en rektangulär 15×22 cm, med kokosolja och bröa med kokos – gärna som torrostats i stekpanna innan.
  • Ta fram en mixer/matberedare och lägg i dadlar (obs – kärna ur dem först) och kokos. Mixa!
  • Tillsätt mandelmjöl, kakao, vaniljpulver och bakpulver och mixa lite till. Börja med 5 msk kakao och smaka av med mer efteråt, vi gillar när det är tydlig kakaosmak och brukar därför ta mer än 5 msk.
  • Smält kokosoljan försiktigt på spisen. Häll ner det tillsammans med ägg och sötning (dadelsirap/honung) och mixa slätt.
  • Smaka av om ni önskar mer kakao, sötning eller ev. vaniljpulver.
  • Häll smeten i formen och grädda den i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Den ska fortfarande var kletig när den tas ut, men ändå ha en yta.
  • Låt den svalna och ställ sedan in den i kylen med folie på fram tills servering. Låt den minst stå 1 h i kyl, men gärna längre. Den blir bara bättre om den görs dagen innan den ska serveras.
  • Servera med valfritt tillbehör! Glass, lättvispad grädde, frukt, bär, vaniljkesella eller annat valfritt.
  • Kakan kan förvaras i kyl i några dagar, men bör sedan frysas in i portionsbitar.

Hoppas ni också fått njuta av en god fikastund idag! Och blev det inte just med den här kakan så får ni se till att prova den vid nästa fikastund istället 😉

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *