🌱BLOMKÅLSPLÄTTAR🌱

🌱BLOMKÅLSPLÄTTAR🌱 – snabbt, enkelt och SÅ gott! Detta var en av rätterna vi lagade till vår lilla härliga påskbuffé, men det har vi inte hunnit med att uppdatera ännu. Vi är mitt uppe i flyttkaos och försöker rodda runt det med jobb, föräldraledighet (”ledighet”) och vår, så här hamnar vi lite på efterkälken… Men tillbaka till plättarna! Vi åt med smetana, tångrom, gräslök och citronpicklad rödlök. Receptet är busenkelt och det går lika smidigt att byta ut hälften av blomkålen till något annat. I förra veckan gjorde vi 50/50 av blomkål och zucchini och 7-åringen åt upp det snabbare än påskgodiset – och då gillar hon inte ens blomkål (säger hon…)! GOTT med andra ord! Ps. de är glutenfria också!

Hur man vill servera plättarna är en smaksak. Vi valde en klassisk kombination, vilken ni ser ovan, och det är ALLTID gott. Men ta det du själv är sugen på, kanske en parmesankräm och smulade röbetschips? En dillröra? Stekt svamp med soja och smulad chèvre?
Den citronpicklade rödlöken är hur som helst plättlätt och funkar till det mesta, vi använde det som blev över att toppa grillad korv med. Väldigt uppskattat! Skiva/hyvla rödlök tunt och lägg i en glasburk. Pressa över citronsaft så att all rödlök täcks. Låt stå kallt till servering!

Och finns det blomkålsskeptiker i familjen, vilket det som sagt gör hos oss, så funkar det fint att byta ut hälften av mängden blomkål till zucchini. Vi skalade då zucchinin, rev den och pressade ur så mycket vätska det gick innan vi blandade samman den med övriga ingredienser enligt recept. Till dem serverade vi couscous och denna MAGISKA sås som har kommit att bli en riktig favorit i vår familj!

Vi stekte vår plättar i ett plättjärn och det blev då knappt 20 st. Men det går såklart både göra dem mindre eller större än så.

BLOMKÅLSPLÄTTAR

INGREDIENSER (ca 15-20 st):

  • 200 g blomkål (eller 100 g blomkål + 100 g zucchini)
  • 150 g smakrik ost, t.ex. prästost eller cheddar
  • 3 ägg
  • 2 tsk fiberhusk
  • ½ tsk salt
  • Svartpeppar
  • Smör eller rapsolja att steka i

GÖR SÅ HÄR:

  • Skölj blomkålen. Skär bort det grövsta av stammen samt blasten och spara det till en annan måltid, t.e.x wok.
  • Riv blomkålen grovt på ett rivjärn.
  • Riv osten grovt på ett rivjärn.
  • Blanda samman blomkål (samt ev. riven och urvätskad zucchini) med riven ost, ägg och fiberhusk. Smaka av med salt och svartpeppar. Krydda ev. med någon ört eller chili om det önskas.
  • Hetta upp ett plättjärn/stekpanna med smör och/eller rapsolja. Stek plättarna försiktigt på varje sida så de får fin färg men inte bränns vid.
  • Servera med valfria tillbehör.

Hoppas ni gillar!

..och att ni står ut med att det kommer lite eftersläntare av recept här. Framför allt från påsken. Men till vårt försvar är de inte ”givet” påskiga utan vi tycker minsann att de passar hela våren!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *