Pastagratäng är ju en väldigt tacksam rätt på många sätt! Det funkar fint att använda både rester och ditten och datten, det går smidigt då den sköter sig själv i ugnen den mesta av tiden och går alldeles utmärkt att göra till många utan att det kräver mer ansträngning för den delen. Här hemma blev det en PASTAGRATÄNG MED GRÖNKÅL, champinjoner, valnötter och ost. Vi fick en burk crème cheddarost från Allerum i senaste smakbox och den åkte rakt ner i gratängen och tillförde massa härlig smak!
Prova gärna vårt recept här nedan och var inte rädda för att sätta er egen touch på det – släng i lite halloumi, byt ut champinjoner mot kantareller eller i med en stänk tabasco. Det funkar givetvis bra att byta ut valnötter mot t.ex. solroskärnor eller annat liknande. Det går också att utesluta dem helt, men de tillför en god crunch i rätten.
PASTAGRATÄNG MED GRÖNKÅL OCH VALNÖTSTÄCKE
INGREDIENSER (6 generösa portioner eller 8 mindre):
- 1 paket kokt pasta (400-500 g okokt. Vid 500 g, öka ev lite av mängden grädde)
- 250 g champinjoner
- 100 g strimlad grönkål
- 3 vitlöksklyftor
- Smör att steka i
- 175 g färskost (vi använde 125 g Crème cheddar från Allerums ostar + 50 g naturell Philadelphiaost)
- 1 äggula
- 5 dl matlagningsgrädde
- 150 g riven, smakrik ost (ca 3 dl). Gärna cheddarost, prästost eller Västerbottensost
- 75 g grovt hackade valnötter eller hela solroskärnor
- Salt, peppar
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Börja med att koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av allt vatten och tillsätt en klick smör eller lite olivolja.
- Skölj grönkålen. Strimla den om den inte är strimlad.
- Ansa och skär champinjonerna i mindre delar, ca 6 delar per svamp.
- Torrstek svampen i en het panna så vätska avdunstar. Tillsätt smör, grönkål samt 3 rivna vitlöksklyftor och stek med salt och peppar.
- Häll ned det stekta i kastrullen med den kokta pastan.
- Ta en bunke och blanda samman 175 g färskost, 1 äggula, 5 dl matlagningsgrädde och HÄLFTEN av den rivna osten (dvs 75 g). I med salt och svartpeppar.
- Blanda samman ostblandningen med pastablandningen och häll sedan ner i en ugnssäker form.
- Toppa formen med hackade valnötter/solroskärnor samt resterande ost.
- Gratinera i mitten av ugnen i ca 20 minuter, tills gratängen fått fin färg. Håll koll så inte nötterna bränns, sänk i så fall ned formen till nedre delen av ugnen.
Hoppas ni gillar pastagratängen lika mycket som vi – och pasta över huvud taget! Helt klart vår vardagsräddare!
Ni får jättegärna ropa hej om ni provar något av våra recept – och särskilt om ni gillar det. Då blir vi GLADA!
Vi ser fram emot en riktigt god MATHÖST!
//Elina & Dennis – #slängdigivego