🍓RABARBER- & JORDGUBBSTIRAMISU🍓

Sommarens godaste dessert får (minst) 5 av 5 solar – en 🍓RABARBER- & JORDGUBBSTIRAMISU🍓som är faaaaantastiskt god! Kräver lite tid, men det är det värt för det blir en smakfest som heter duga!

Vi åt den i veckan när vi kollade på fotbolls-VM och det blev dubbel vinst i både smak och match. Lyckad sommarkväll med andra ord!

Gör gärna desserten med några timmars framförhållning så att den får gotta till sig ordentligt i kylen.

Godast är att göra desserten med färsk rabarber och färska jordgubbar men det går givetvis bra med frysta också. Tina dem då lite först och häll av vätskan som bildas vid upptining.

🍓RABARBER- & JORDGUBBSTIRAMISU🍓

INGREDIENSER (5 portioner):

  • 300 g rabarber, skivade
  • 3-4 dl hela jordgubbar (varav några till garnering)
  • 1 + 3/4 dl strösocker
  • 2 msk citronjuice, färskpressad
  • 1 + 1 krm vaniljpulver
  • 2 äggulor
  • 2 äggvitor
  • 250 g mascarpone
  • 1 dl färskpressad apelsinjuice (ca 1 apelsin)
  • 3 msk Cointreau, eller annan apelsinlikör
  • 10 savoiardikex

GÖR SÅ HÄR:

  • Lägg skivade rabarber, jordgubbar, 1 dl strösocker, citronsaft och 1 krm vaniljpulver i en kastrull. Koka upp och låt sedan småkoka på mellanvärme i ca 15 min så att det blir till en fast kompott. Rör om med jämna mellanrum. Ta av från plattan och låt svalna helt.
  • Lägg äggulor, mascarponeost och 1 krm vaniljpulver i en bunke. Vispa till en jämn kräm med elvisp.
  • Ta en ny bunke och vispa äggvitorna med elvisp till ett vitt skum. Tillsätt 3/4 strösocker, lite i taget, och fortsätt vispa så det blir en fast maräng.
  • Rör ned marängkrämen i mascarponekrämen. Blanda försiktigt.
  • Blanda färskpressad apelsinjuice och apelsinlikör i en skål.
  • Ta fram 5 stycken dessertskålar.
  • Bryt kexen i två delar vardera. Doppa ned kexen i apelsinblandningen.
  • Varva sedan kex, kompott och kräm i skålarna med två lager vardera.
  • Låt stå kallt till servering och garnera gärna med färska jordgubbar.

Ät och njut av sommardrömmen!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *