🍛ALOO GOBI🍛

Dags för middagsbjudning eller matlådeprepp? Vi ”råkade” göra 10 portioner 🍛ALOO GOBI🍛 och inte var vi ledsna för det! Så, så gott! En klassisk indisk grönsaksgryta med blomkål och potatis. Smakar allra godast med naanbröd men det hann vi inte med. Ät gärna med turkisk yoghurt (eller som vi gjorde: en sås på crème fraiche blandat med parmesan, vitlök, gräslök och citron… muuuums). Och ris! Och cashewnötter! Och gärna bladspenat och koriander…. Dessutom är rätten vegansk om man bortser från såsen (eller använder växtbaserad yoghurt/i-fraiche). Receptet är inspirerat från koket.se och Jennie Walldén https://www.koket.se/aloo-gobi-indisk-gryta-med-blomkal-och-potatis och finns på bloggen NU! Direktlänk i bion.

ALOO GOBI

INGREDIENSER (10 portioner – gör halv sats för ca. 5 portioner):

Rapsolja
700 g fast potatis
1 kg blomkål
3 st gul lök
8 vitlöksklyftor
1 färsk ingefära, ca 10-15*3 cm + lite malen ingefära
2 tsk spiskummin
1 tsk cayennepeppar
2 tsk gurkmeja
2 tsk malen koriander
3 burkar hela, konserverade tomater á 400 gram
Chili – vi använde stark, egentorkad chili. Går att byta ut till 3-4 st hela, hackade chilifrukter (grön och/eller röd). Börja med 2 och smaka av med mer utifrån önskad hetta!
1 dl vatten
2-3 tsk garam masala
1-2 lime
1-2 krukor färsk koriander + till servering
Salt och peppar
Ris till servering
Turkisk yoghurt eller liknande till servering
Ev. naanbröd till servering
Ev. saltade/rostade cashewnötter till servering
Ev. bladspenat till servering

GÖR SÅ HÄR:

Skölj potatisen och skär dem i stora kuber, ca. 3*3 cm.
Skölj blomkålen. Använd alla buketter och all stjälk. Skär i mindre buketter och skär även stjälken i kuber. Spara blasten och stek i rapsolja som grönsak till någon måltid!
Skär löken i tunna klyftor. Riv all vitlök. Riv ingefäran.
Hetta upp mycket rapsolja i en stor kastrull/traktörpanna. Stek potatisen hastigt på hög värme så den får lite färg. Häll av potatisen och ställ åt sidan.
Stek blomkålen på samma sätt som potatisen. Ställ åt sidan.
Tillsätt ny olja om det behövs och stek den gula löken på mellanvärme så att den blir mjuk och lite brynt. Lägg i vitlöken och ingefära (börja med 3/4 av den rivna mängden). Låt detta steka samman i 1 minut.
Tillsätt malen koriander, cayennepeppar, gurkmeja, spiskummin, svartpeppar och salt.
Häll i de konserverade tomaterna, mosa dem med en potatisstomp. Häll även i chilin.
Lägg nu tillbaka potatisen och låt koka i 5 minuter under lock.
Tillsätt vatten och blomkålen och låt det återigen koka ihop sig under lock, nu tills allt är mjukt. Det tar cirka 8 minuter.
Strö i all garam masala. Smaka av med resterande riven ingefära och ev. också malen ingefära om det behövs ännu mer.
Pressa slutligen i saft av 1-2 lime och smaka av med salt.
Lägg i hackad färsk koriander. Ta bort från spisen, låt svalna något och servera sedan med ris och goda tillbehör.

Mättande, fullproppat med nyttigheter och inte minst – gott som tusan!
Känns maten för stark? Ta mer yoghurt!
Känns maten för klen? Häll på mer chili.
Allt är tillåtet!

Smaklig spis,

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *