Söndag, sol och pannkaksfrukost – eller mer specifikt 🥞PANNKAKSMUFFINS🥞. Pannkakor som bakas i muffinsform och fylls med det man är sugen på. Göttigt va? Vi hade egengjord glass i frysen, gjord på kondenserad mjölk, vispgrädde, vit choklad och extrasalt kolasås för att bryta av mot det söta, så den passade vi på att lyxa till frukosten med ihop med jordgubbar. Sommarkänsla, javisst!
Glassen gjorde vi till en middagsbjudning igår kväll, men den menyn får komma upp i veckan. Nu får det bli fokus på söndag och vila. Och pannkakor….
PANNKAKSMUFFINS
INGREDIENSER (12 stycken):
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
½ tsk bakpulver
½ tsk vaniljsocker (valfritt)
1 dl vispgrädde + 4 dl mjölk, 1,5% eller 5 dl 3%-ig mjölk
3 ägg
Valfri topping till servering: vispad grädde, glass, turkisk yoghurt, bär, nötter, honung etc.
GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 225 grader.
Smöra en muffinsplåt (12 hål).
Blanda ihop vetemjöl, salt, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Vispa i hälften av grädden-/mjölken till en klumpfri smet.
Tillsätt sedan resterande mjölk och äggen. Vispa till en jämn smet.
Fördela smeten i muffinsformarna och grädda sedan i mitten av ugnen i cirka 18 minuter.
Ta ut formen och låt muffinsarna svalna i formen innan de tas ut.
De kommer sjunka ihop sig efter att tagits ut ur ugnen, där de sväller upp till bollar.
Servera med det ni tycker är gott och ät direkt!
GLASS MED VIT CHOKLAD OCH SALT KOLASÅS
INGREDISENSER (ca 1 liter):
Glass:
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk (397 g)
70 g vit choklad
Salt kolasås:
1,5 dl vispgrädde
25 g smör
0,75 dl ljust muscovadosocker
1 msk ljus sirap
1-1,5 tsk flingsalt
0,5 tsk vaniljsocker
GÖR SÅ HÄR:
Börja med kolasåsen.
Blanda samman alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Börja med knappt 1 tsk flingsalt.
Låt det koka upp (rör då och då så det inte bränns).
När det kokar: sänk värmen så att det sjuder, låt sjuda i cirka 10 minuter. Fortsätt rör om då och då.
Smaka av med mer flingsalt – den ska bli rejält salt för att det komma blandas ut med sötman i glassen och chokladen sedan.
Låt kolasåsen svalna.
Vispa sedan grädden fluffig i en skål. OBS! Grädden får INTE bli för hård, utan fortfarande mjuk.
Häll ned den kondenserade mjölken och hackad vit choklad i grädden och blanda noggrant, men försiktigt.
Blanda ned ca 2/3 av kolasåsen och rör försiktigt – det ska inte blandas ut med glassen utan ripplas.
Häll glassmeten i en limpform, ca 1 ½ liter. Ringla över den sista kolasåsen.
Täck formen ordentligt med plast och ställ in i frysen. Den behöver stå minst 6 timmar, men gärna över natten.
Ta fram glassen en stund, ca 20 minuter, innan servering så den hinner tina till sig.
Så – detta var vårt tips till söndagsfrukost idag!
Hoppas ni ätit er mätta och är redo att fånga dagen – vädret ser lovande ut och det doftar vår överallt.
Och glöm inte att vi blir superglada om ni hör av er till oss om ni provar något av våra recept. Skicka gärna bild på det ni lagar på Instagram – @slangdigivego
//Elina & Dennis – #slängdigivego