Längtan efter sallader, balkongmiddagar och barfotapicknick… mmm! Vi tjuvstartar med en 🌱CAESARSALLAD MED FRITERAT ÄGG🌱. Den innehåller vääärldens godaste vegovariant av ”caesardressing” av bl.a. kapris och filmjölk, krutonger rostade med vitlök och ramslöksolja, stekt halloumi, vitlökssteka champinjoner, syrad rödlök, mangold, cocktailtomater, avokado, parmesan OCH friterat ägg – vilket är supergott, frasigt och inte det minsta krångligt även om det låter krångligt.
Görs allt i ett drag så tar det kanske runt 1-1,5 h (exklusive den syrade rödlöken som behöver mer tid på sig). Då är det ju bra att det mesta går att förbereda i förväg, så när det väl är dags för att förbereda måltiden så tar det istället kanske 30 minuter. Vi älskar när man kan planera, det underlättar verkligen tidsmässigt och gör så att vi kan unna oss lyxiga måltider även på vardagar då och då.
Att förbereda:
· Syrad rödlök – görs upp till 1 vecka i förväg
· Caesardressing – görs med fördel 1-2 dagar i förväg så den kan gotta ihop sig
· Krutonger – görs upp till 3 dagar i förväg
Vi valde en bas med mangold, cocktailtomater och avokado. Här går det så klart precis det man tycker om. Romansallad är ju en klassiker i sammanhanget…
Sedan gjorde vi lyxtopping och unnade oss allt detta: halloumi, champinjoner och friterat ägg (plus parmesan givetvis).
Det går såklart bra att välja en av ovanstående toppings. Eller någon helt annan för den delen, kanske marinerad quornfilé eller sojafilé?
CAESARSALLAD MED FRITERAT ÄGG
INGREDIENSER (4 portioner):
70 gram mangold
200 gram cocktailtomater
2 avokado
200 gram champinjoner
1 vitlöksklyfta
Smör
1 paket halloumi, á 200-250 gram
4 ägg
Cirka 6 dl neutral olja, t.ex, rapsolja
Hyvlad parmesan
Syrad rödlök (1 burk):
2 rödlökar
1 dl ättikssprit 12%
2 dl socker
3 dl vatten
Krutonger:
4 hela brödskivor eller motsvarande mängd brödkanter, dagsgamla går bra
1 vitlöksklyfta (valfritt)
Ca 0,5 dl rapsolja med ramslök (finns på IKEA) eller annan valfri god olja
Flingsalt
”Caesardressing”:
1 dl majonnäs, gjord av 1 äggula, ev. 1 tsk dijonsenap och 1 dl (gärna kallpressad) rapsolja
½-3/4 dl kapris
¾ dl filmjölk
1-2 vitlöksklyftor
Ev. 1 tsk dijonsenap (smaka av utifrån hur mkt senapssmak dressingen får av majonnäsen)
1 msk finriven parmesan
Citronsaft från ½-1 citron beroende på storlek
Ev. salt
GÖR SÅ HÄR:
Börja med den syrade rödlöken. Mät upp ättikssprit, socker och vatten i en kastrull. Värm på spisen så att sockerkristallerna försvinner.
Skär upp två rödlökar i tunna skivor. Lägg dem i en ren glasburk.
Ta av ättiksblandningen från spisen och låt svalna, till minst ljummet.
Häll över ättiksblandningen över rödlöken och stäng igen. Förvara kallt till servering, minst 1 h.
Gör krutongerna:sätt ugnen på 200-225 grader.
Skär brödskivorna i kuber, ca 2*2 cm.
Sprid ut dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Ringla över olja, riv över en vitlöksklyfta och salta med flingsalt. Rör om så allt blandas.
Allt bröd ska vara täckt med olja så häll på mer om det behövs.
Rosta i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter tills de har blivit krispiga krutonger. Rör om med jämna mellanrum och ha samtidigt koll så de inte bränns.
Ta ut från ugnen och låt svalna. Salta ev. med mer flingsalt.
Sätt ugnen på 200-225 grader.
Skär brödskivorna i kuber, ca 2*2 cm.
Sprid ut dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Ringla över olja, riv över en vitlöksklyfta och salta med flingsalt. Rör om så allt blandas.
Allt bröd ska vara täckt med olja så häll på mer om det behövs.
Rosta i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter tills de har blivit krispiga krutonger. Rör om med jämna mellanrum och ha samtidigt koll så de inte bränns.
Ta ut från ugnen och låt svalna. Salta ev. med mer flingsalt.
Gör såsen:
Vispa ihop majonnäsen: lägg en äggula i en bunke. Tillsätt ev. dijonsenap. Häll upp 1 dl rapsolja och droppa först långsamt i medan du vispar.
Öka sedan till en jämn stråle av rapsoljan och fortsätt vispa ordentligt tills majonnäsen är klar.
Blanda i filmjölk, kapris, riven vitlök och riven parmesan med majonnäsen och mixa till en slät sås.
Smaka av med dijonsenap, citronsaft och eventuellt salt.
..och ev något ytterligare av ovan. Känns det för salt kan ni prova ha i mer filmjölk (eller göra mer majonnäs för en rundare smak…)
Önskas istället mer sälta finns både chans till mer parmesan, kapris eller salt.
Slutligen:
Förbered salladen med mangold, delade cocktailtomater och avokado, skuren i kuber eller skivor, krutonger och den syrade rödlöken.
Putsa svampen och skär dem i mindre bitar, hur stora är en smaksak. Vi gillar ganskas mått.
Hetta upp en stekpanna utan fett och lägg i svampen. Låt steka lite så att vätska avdunstar.
Lägg i smör och fortsätt stek, ev. på medelvärme. Riv i en vitlöksklyfta, salta och peppra.
När de är klara: ta av och lägg i en tallrik med aluminiumfolie så att de håller värmen.
Häll sedan i oljan i en kastrull med höga kanter. Det ska vara så mycket så att de täcker ett ägg, kanske 5-6 cm upp mot kanten?
Håll koll på oljan som ska upp till 180 grader.
Under tiden: Skiva/skär halloumin i bitar och stek den i lite smör så den får fin, gyllenbrun yta.
Det tar typ lika lång tid som för oljan att hettas upp. Så ta sedan av halloumin från plattan och ställ åt sidan. Ev med aluminiumfolie.
Nu är det dags att fritera äggen. Ta ett ägg i taget och lägg i en kopp. Stjälp sedan ned ägget i den heta oljan och låt det fritera i 1 minut.
Det kan bubbla och ”skvätta” lite så var försiktig och ta ett steg bort från kastrullen. Ha alltid ett lock nära till hands, inga vätskor och ingen fläkt igång.
Ta sedan upp ägget med en hålslev, låt rinna av och lägg på hushållspapper.
Gör likadant med resterande ägg. Salta dem med flingsalt.
Till slut är det dags att göra sluttouchen på salladen.
Lägg på svampen och halloumin. Ringla över massa sås, hyvla över parmesan (gärna i flagor) och toppa sedan med de friterade äggen.
Antingen serveras hela måltiden på ett större fat, så får man ta sig för av det man vill. Eller så läggs det upp på fyra olika tallrikar.
Prova! Och hör gärna, gärna av er om ni provar något av våra recept – här eller på instagram (slängdigivego) – då blir vi extra glada!
//Elina & Dennis – #slängdigivego