🌱VINTERSALLAD🌱

Krispig luft ute och krispig 🌱VINTERSALLAD🌱 inne! En färgglad tallrik av citrondressad grönkål, smör- och sockerstekt brysselkål, rödkål, hyvlat äpple, skivad bananschalottenlök, apelsinfiléer, granatäpple och dill. Med apelsinsaft och citronsaft som droppas över som dressing. Supergott! Och inte blir det mindre gott av att både grönkålen, brysselkålen och äpplet är från vår odlingslott. Detta är en perfekt sallad att äta ihop med vitlöksbröd som en lättare lunch (gärna med rostade mandlar eller pistagenötter på) eller varför inte som ett nytt (och riktigt fräscht!) tillskott på årets julbord?

 

VINTERSALLAD

INGREDIENSER (8 personer på buffé):

200 gram grönkål

Olivolja

2 citroner

1 nät färsk brysselkål (gärna små)

1 äpple, gärna syrligt

300 gram rödkål

1-2 bananschalottenlökar

2 apelsiner

1 granatäpple

1 knippe dill

Smör att steka i

1 nypa råsocker

Ev. mandlar eller pistagenötter att rosta i stekpanna med olja och salt

 

GÖR SÅ HÄR:

Skölj grönkålen och skär bort stammen. Dela bladen i mindre bitar och lägg i en skål.

Ringla över lite olivolja och pressa över saften från ½ citron. ”Massera” runt grönkålen med händerna. Låt vila.

Skölj rödkålen och skiva den tunt.

Skiva schalottenlöken i tunna ringar.

Skölj och ansa brysselkålen. Ta bort den nedre foten. Om de är stora: dela dem i halvor.

Beroende på storleken på brysselkålen kan de behöva blancheras 30 sek i kokande vatten innan de steks. Då vi hade små brysselkål hoppade vi det.

Hyvla äpplet tunt, gärna med mandolin. (så nära inpå servering som möjligt)

Ta ur kärnorna från granatäpplet (googla för bra tips på hur en kan göra!).

Filéa apelsinerna (googla även här för bra tips!). Spara det som blir över av apelsinerna och pressa ur saften ur dem.

Pressa i saft från 1 citron i apelsinsaften. Om det blir för syrligt kan man smaka av med lite flytande honung.

Hetta upp rikligt med smör i en stekpanna. Häll i brysselkålen och låt steka ett tag. Sänk sedan värmen och häll över en nypa socker och örtsalt. Fortsätt stek till den har fått fin färg.

Nu är det dags att lägga upp salladen. Varva grönkål, rödkål, schalottenlök, äpple, apelsiner, brysselkål och granatäpple. Häll sedan över citrussaften (eller låt stå bredvid så får var och en hälla över på din sallad).

Garnera slutligen med dill och eventuellt rostade mandlar/pistagenötter.

 

Hoppas det smakar!

 

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *