🍭CHOKLADKAKA MED VITT TRYFFELTÄCKE OCH POLKAKROSS🍭

Ett bra-att-ha-recept när fikasuget är stort är följande: en 🍭CHOKLADKAKA MED VITT TRYFFELTÄCKE OCH POLKAKROSS🍭. Ja men visst låter det lockande? Vi tycker att polkan gör sig grymt bra för att bryta av mot det söta. Men vill man tänka annat, så kan man ju förslagsvis t.ex. tänka att man toppar kakan med lite passionsfrukt och hallon istället för polka. Eller vilken annan idé som helst som poppar upp! Gott lär det ju bli, och receptet finns som vanligt bara ett klick bort.

För visst låter polkakrosset som en perfekt idé inför juldesserten, medan passionsfrukt och hallon kan bli en perfekt idé för nyårsdesserten?

Vi gjorde receptet gånger 1,5 och använde oss av en lite större rektangulär form. Därav skar vi ut rektangulära bitar istället för ”tårtbitar”.
Vi snålade dock inte på kalaset, så vi skar ut 12 bitar av vårt större recept, och det var kanske lite att ta i. Det hade nog varit mer rimligt med 16 bitar…. det är en rätt mäktig kaka.
Eller – vilka är vi att säga bu eller bä? Ät så mycket ni orkar. Kanske 2 bitar, kanske inte. Var glad och nöjd och ångra aldrig en fika!

CHOKLADKAKA MED VITT TRYFFELTÄCKE OCH POLKAKROSS

INGREDIENSER (ca 8-10 bitar):

  • 150 g smör + 50 g till tryffel
  • 3 dl socker
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl vispgrädde
  • 300 g vit choklad
  • Polkagrisar, ca 50 gram
  • Vispad grädde till servering

GÖR SÅ HÄR:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smält 150 g smör i en kastrull.
  • Rör ned socker, kakao och vaniljsocker och rör till en jämn smet.
  • Knäck i äggen, men knäck i ett i taget och rör ned i smeten innan nästa.
  • Rör till sist ned vetemjöl. Blanda inte för häftigt, utan rör försiktigt, men det ska blandas samman ”ordentligt”. Använd gärna slickepott.
  • Smöra en springform med löstagbar botten. Häll ned smeten och grädda kakan i mitten av ugnen i ca. 20 minuter. Kakan ska inte bli för torr.
  • Låt kakan svalna.
  • Gör tryffel: koka upp 50 g smör med 1 dl vispgrädde – under omrörning så att inte grädden bränns vid.
  • Ta av från plattan och rör ned 300 g vit choklad, bruten/krossad i mindre bitar. Rör om tills chokladen smält.
  • Låt tryffeln stå kallt i kylen i ca 1 h innan den breds med ett jämnt lager över kakan..
  • Krossa så länge polkagrisarna och vispa upp någon deciliter vispgrädde.
  • Servera kakan med en klickgrädde och polkakross. Finns det över – blanda samman resterande grädde/polkakross och låt var och en ta för sig mer om det önskas.

Skjuts iväg och baka med er. Kanske får bli en repris här också snart….

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *