Grönsaker! Så gott, färgglatt och mättande! Här har vi gjort en omgång 🌱ZUCCHINIFRITTERS🌱 (med bland annat prästost, ramslök, chili och gräslök i) som vi äter ihop med en ljummen, småsyrlig bulgursallad. Såsen är gjord på 3 x lök: ramslök, gräslök och vitlök. Fantastiskt gott och en härlig fortsättning på ytterligare ett grönt mat-år!
ZUCCHINIFRITTERS
INGREDIENSER (4 portioner):
800 gram zucchini
2 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
3 ägg
75 gram riven prästost eller annan god lagrad ost
1 tsk torkad ramslök
1-2 tsk hackad, fryst chili
1 msk hackad, fryst gräslök
(OBS! det går givetvis bra att utesluta chilin och/eller ersätta ramslök och gräslök med valfria, hackade örter, ca ½ dl sammanlagt)
1 tsk örtsalt
Svartpeppar
Smör eller olja till stekning
GÖR SÅ HÄR:
Skölj zucchinin och riv den grovt. Lägg i en bunke och salta rikligt. Låt stå cirka 10 minuter. Krama sedan ur så mycket vätska som möjligt.
Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke. Rör i äggen. Riv sedan i osten och tillsätt även zucchini, chili, örter, örtsalt och peppar.
Hetta upp smör och/eller olja i en stekpannan och stek zucchinifritters i omgångar, det blir cirka 8 större eller 12 mindre plättar av smeten.
Stek tills de får fin färg på båda sidor.
LJUMMEN BULGURSALLAD
INGREDIENSER (4 portioner):
Bulgur till 4 portioner (okokt)
½-1 tärning grönsaksbuljong
Olivolja
½-1 citron
Valfria grönsaker: vi valde cocktailtomater, ärtskott, rödlök och frysta, tinade sojabönor
GÖR SÅ HÄR:
Koka bulgur enligt anvisningar på förpackningen, men byt ut saltet mot grönsaksbuljong och tillsätt en skvätt olivolja i det kokande vattnet.
Låt bulguren svalna utan lock.
Hacka upp valfria grönsaker. Blanda ned dessa precis innan servering och pressa över citronsaft. Salta och peppra eventuellt.
SÅS MED 3X LÖK
INGREDIENSER (3-4 portioner):
1 dl majonnäs (av 1 äggula, 1 dl rapsolja, 1 tsk dijonsenap)
1 dl crème fraiche
1/3 citron, saften
2/3 tsk torkad ramslök
1 vitlöksklyfta
2 tsk fryst, hackad gräslök (går bra med färsk)
Örtsalt
GÖR SÅ HÄR:
Slå en majonnäs.
Blanda i crème fraiche, ramslök, hackad gräslök och en riven vitlöksklyfta. Smaka av med citronsaft och örtsalt.
Låt stå kallt till servering.
Kör på variation och ta det som finns hemma eller unna dig att köpa just de grönsaker som du tycker om!
//Elina & Dennis – #slängdigivego