🌱SHIITAKEWONTONS🌱. Gör ni som vi gjorde så utlovas PANGMIDDAG! 💥 Vi gjorde ca 30 st och åt varenda en på ett nafs. Perfekt smakrika, ångade och sen serverade med en riktigt smakbomb till dressing som wontonsen fick gotta sig i. Blir det dressing över (det blev det här) så passar det perfekt att steka ihop med kokt ris/nudlar och diverse grönsaker. Win-win. Är ni redo?
Här kommer receptet:
SHIITAKEWONTONS (30 st, antal pers efter hur mkt man vill äta):
- Sesamolja, 1 tsk
- 300 g riven shiitake
- 100 g spetskål/vitkål, fint strimlad
- 2 salladslökar, grovt hackade
- 2 vitlöksklyftor, fint hackade
- 1,5 msk finhackad färsk ingefära
- 2 msk ljus soja
- 2 msk vit miso
- 1,5 msk gochujang-chilisås (märke Risberg)
- 1,5 msk risvinäger
- 1-1,5 dl kokt umamibuljong
- 2/3 kruka koriander hackad inkl stjälk
- 30 st, knappt 200 g wontonplattor
Stek shiitake försiktigt i lite sesamolja. Tillsätt vitkålen och stek ytterligare. Ner med salladslök, vitlök och ingefära och stek lite till. Tillsätt soja, miso, gochujang-chilisås och risvinäger + 1/2 dl av umamibuljongen. Låt det koka försiktig och tillsätt mer umamibuljong allt eftersom tills det har god smak och mjuk konsistens, EJ rinnig. Och sist i med koriandern. Rör runt. Nu dags för att fylla och vika wontons! Hur man gör? Det visar @sedir alldeles utmärkt på sin Instagram!
SÅSEN:
- 1 dl japansk soja
- 1/2 dl risvinäger
- 3 msk sesamolja
- 1 stor tesked sambal oelek
- 1/2 msk gochujang-chilisås
- 1 stor riven vitlök
- 3 cm riven ingefära
- 1 salladslök finhackad
- 1/3 kruka koriander
- Blanda ihop allt! Låt stå framme tills servering och gotta ihop sig.
- Till servering:
- Rostade sesamfrön
- Färsk chili, tunt skivad
- Salladslök, tunt skivad
- Färsk koriander
Fördela wontons i tallrikar. Häll över generöst med sås. Toppa med diverse enligt ovan och ät! Fyll på med wontons! Ät igen! Mer sås! Ät igen! Osv osv.