Höst i en gryta! 🌱RIBBOLITA🌱! Vi ville ha en grytvariant av den populära soppan och resultatet blev kanon. En gryta som verkligen ljusar upp mörkare kvällar. Fullproppad med grönsaker, bönor, linser, bröd och svartkål. Otroligt mycket smak och ändå så rund och go! Ringla gärna över lite extra olivolja precis innan servering. Och var generös med både svartpepparkvarnen och parmesantäcket så blir det extra gott. I grytan använde vi oss av passerade tomater från Mutti, vilka vi fick i senaste smakbox.
Det här var första gången vi gjorde ribbolita och vi valde att göra den till en gryta snarare än en soppa. Det var liksom det vi var mest sugna på, så efter att ha justerat lite olika recept så blev det här vår variant! Vi hade överblivna kokta belugalinser i kylen från en tidigare middag och givetvis fick de åka med i också även om de traditionellt sett inte förekommer i en ribbolita. Men det är gott och det mättar ännu mer! Receptet räcker till 4 portioner:
RIBBOLITA
INGREDIENSER (4 portioner):
- 1 gul lök, hackad
- 3 morötter, i halvmånar
- 2 selleristjälkar, skivade
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 1 liten zucchini, tärnad
- Färsk timjan, ca ½ msk repad och hackad
- 2 lagerblad
- 400 g passerade tomater
- 1 liter lantbuljong/grönsaksbuljong
- 150 g svartkålsblad
- 1 parmesanskalk
- 1 tetra kokta cannellinibönor á 380 g (230 g avrunnen vikt)
- 2 dl färdigkokta belugalinser
- Några skivor surdegsbröd
- Olivolja
- Flingsalt, färskmalen svartpeppar
- Parmesan att riva över vid servering
GÖR SÅ HÄR:
- Börja med att koka upp buljongen så att den är varm när den ska användas.
- Hetta upp rikligt med olivolja i en gjutjärnsgryta.
- Låt lök, selleri och morot steka på mellanvärme så att de blir glansiga i ca. 5 minuter.
- Tillsätt hackad vitlök, zucchini, timjan och lagerblad och stek ytterligare i 2 minuter utan att något bränns.
- Häll i mer olja om det behövs. Tillsätt passerade tomater, buljong, svartkål och avrunna cannellinibönor.
- Lägg i en skalk från en parmesanost och låt koka med.
- Låt allt puttra ihop tillsammans under lock tills grönsakerna är helt mjuka, det tar ca 20 minuter.
- Riv så länge brödet i grova bitar.
- Tillsätt slutligen de färdigkokta belugalinserna – blanda runt – och slutligen också det rivna brödet i grytan. Låt det koka upp.
- Ta av från plattan, fiska upp parmesanskalken och släng och smaka sedan av grytan med salt och svartpeppar.
- Riv över en generös mängd riven parmesan och servera direkt!
Hoppas ni också får samma goa känsla som vi fick när vi serverade den här rätten här hemma.
//Elina & Dennis – #slängdigivego