🌱FLATBREAD🌱 med helt sjukt goda toppings. Vad sägs som: 1) ölkaramelliserad lökkräm, taleggio, rosmarinhonung och päron. 2) rostad blomkålskräm, gruyère, champinjoner, olivolja och dragon. Vi bjöd en vän på dessa för någon helg sedan och det var grymt uppskattat. Så, SÅ gott!
Vi åt ostbricka på fredagen och hade ost över som vi på lördagen började fundera över hur vi bäst kunde förvalta. Då föddes idén på de här lilla godingarna till flatbread. Smakerna på de båda blev riktigt, riktigt bra. Vi åt med GLÄDJE.
Vi börjar med receptet på självaste flatbread. Så kommer vardera variant på topping längre ned i inlägget! Tänk att själva degen räcker till 6 eller 8 flatbreads, dvs 3-4 personer. Man kan absolut nöja sig med den mindre varianten och satsa på nån sidesallad till MEN det är ju också gott att få lite mer av det goda…
FLATBREAD
INGREDIENSER (3-4 personer):
- 5 dl vetemjöl + mer till utbakning
- 2 tsk salt
- ½ tsk socker
- ¾ tsk bakpulver
- 3 dl gräddfil
- 4 msk god olivolja
GÖR SÅ HÄR:
- Blanda samman de torra ingredienserna (mjöl, salt, socker och bakpulver) i en stor bunke.
- Rör ned gräddfilen.
- Rör ned olivolja.
- Blanda först samman degen med slev och knåda den sedan med händerna i 5-10 minuter.
- Konsistensen ska bli likt en sconesdeg.
- Täck bunken med plastfolie och låt den vila i rumstemperatur i 20 minuter.
- Mjöla en yta för utbakning med rikligt med mjöl.
- Dela degen i så många flatbreads du vill ha (vi hade 6 stycken – funkar också bra med 8).
- Ta en degbit i taget – rulla den i lite mjöl och lägg på bakytan.
- Kavla ut den till en tunn cirkel (så stor som du vill ha ditt bröd).
- Hetta upp en torr gjutjärnspanna/kastrull och grädda den på båda sidor tills den är fint gräddad och fått lite mörka fläckar på båda sidor – vilket tar ca 3-5 minuter per sida.
- Toppa direkt med valfri topping
TOPPING 1 –
ÖLKARAMELLISERAD LÖKKRÄM, TALEGGIO, ROSMARINHONUNG OCH PÄRON
INGREDIENSER (3-4 bröd):
- 200 g taleggio
- 2 större eller 3 mindre gula lökar
- 1,5 dl öl, t.ex. lager eller ale
- 1 msk strösocker
- Smör att steka i
- 1 dl crème fraîche
- Färsk rosmarin, några kvistar
- Flytande honung
- 1 päron
- Flingsalt
- Färskmalen svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
- Skär bort kanterna på taleggion. Skär osten i 0,5 cm skivor och sedan i mindre bitar, ca 2*2 cm.
- Blanda samman lite (1-2 msk) flytande honung med några hackade, färska rosmarinsblad i en liten skål.
- Skala och skiva löken i tunna halvmånar.
- Hetta upp smör i en stekpanna. Bryn löken i smöret – när den börjar få färg så häll i öl och socker och låt det reduceras och stekas tills de fått fin färg.
- Ta av från plattan och låt svalna lite. När det börjat svalna: blanda samman det med crème fraîche och smaka av med salt och peppar.
- När flatbreaden vänds i stekpannan så fördela över några bitar taleggio (hälften av taleggion ska fördelas över under stekning och hälften efter) på ovansidan som får chans att värmas på under stekning.
- När brödet sedan är klart; lägg på tallrik och fördela över den ölkaramelliserade lökkrämen (värm den gärna lite innan om den blivit för sval – i kastrull eller micro). Fördela över resterande taleggio.
- Hyvla nu ett päron tunt, tunt (gärna på mandolin) och lägg på.
- Ringla över rosmarinhonung och toppa med mer färsk rosmarin.
- Avsluta med att strö över flingsalt och färskmalen svartpeppar.
- JÄTTEGOTT.
TOPPING 2 –
ROSTAD BLOMKÅLSKRÄM, GRUYÈRE, CHAMPINJONER, OLIVOLJA OCH DRAGON
INGREDIENSER (3-4 bröd):
- 300 g blomkål
- 1 hel, liten vitlök
- God olivolja
- ½ dl crème fraîche
- 2 dl riven, smakrik ost, gärna gruyère (ev blandat med parmesan)
- Saft från citron
- 175 g skogschampinjoner
- Smör att steka i
- Färsk dragon, några kvistar
- Flingsalt
- Färskmalen svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skölj blomkålen och dela den i mindre bitar, så väl buketterna, stammen och blasten.
- Lägg blomkålen på en bakplåtsklädd plåt.
- Ta en liten, hel vitlök och skär bort den översta toppen. Vitlöksklasen ska fortfarande sitta ihop. Lägg även den på plåten.
- Ringla olivolja över blomkål och vitlök – blanda runt blomkålen, och salta och peppra.
- Rosta detta i ugn i 20 minuter. Ta ut och låt svalna lite.
- Putsa så länge champinjonerna och skär dem i tunna skivor.
- Lägg dem i en het stekpanna och låt dem stekas på medelvärme så att vätska avdunstar.
- Lägg i en stor klick smör och stek svampen i. Peppra och salta.
- Mixa nu all rostad blomkål med 3 vitlöksklyftor från den ugnsbakade vitlöken (ploppa ur dem ur skalet – resten kan ploppas ur och mosas och förvaras i en burk i kylen och användas i vilken maträtt som helst) plus ½ dl crème fraîche med en stavmixer. Det behöver inte bli helt slätt, det är en smaksak. Blanda ner 0,75 dl av den rivna osten. Smaka av detta med citronsaft och salt. Om den nu svalnat helt – värm den lite i kastrull eller micro så den är varm vid servering.
- Ta nu flatbreaden och fördela över följande; blomkålskräm, resterande av den rivna gruyèren (1,25 dl) och slutligen svampen. Ringla över god olivolja, strö över färsk dragon och strössla över flingsalt och färskmalen svartpeppar.
Vid sidan av detta hade vi den totalt instagram-virala trion: smetana, honung och saltgurka. MMMM vi förstår varför alla vill äta det. Perfekt snacks!
Hoppas ni vill prova och inspireras av de olika kombinationerna av smaker. Vi älskade dem och vågar hoppas att ni kommer göra detsamma.
//Elina & Dennis – #slängdigivego