Här kommer en 🌱SPARRISSALLAD🌱 – gjord med en handfull ingredienser som tillsammans skapar något riktigt, riktigt bra. Vad sägs som: tunt hyvlad sparris, citron, brynt smör, dill, flingsalt och friterat bovete? Bovetet kan hoppas över eller bytas ut mot nötter, fröer, bröd eller annat.
Bovete kan ju vara lite av vattendelare – och för att vara ärliga (även om vi tyckte friterat bovete var GULD till denna rätt) så är det ju mest krispet man vill åt. Och då funkar det ju att byta ut, nästan lite hej vilt.
Men förslag:
Torrostade pumpakärnor och/eller solroskärnor som sedan hackas smått och får sig en omgång flingsalt.
Mandlar som hackats grovt och sedan rostas i olivolja. Flingsalt på här också. Pistage funkar också. Behöver inte rostas då, bara hackas.
Panko som rostats i smör i stekpanna.
Bröd 1: krutonger efter konstens alla regler. Gärna ganska små.
Bröd 2: rivet bröd (grovriv med rivjärn) som sedan rostas i stekpanna med olivolja/smör, salt och peppar.
Vårt bovete gjorde vi så här:
Lägg i ett litet durkslag. Slå över hett vatten. Skölj sedan av med kallt vatten.
Blötlägg i en bunke med kallt vatten i minst 1 h, gärna 3 h. Byt ev. vatten en gång under tiden.
Häll av vattnet och skölj av bovetet ordentligt igen.
Torka torrt i en ren kökshandduk.
Hetta upp olivolja i en stekpanna. Häll ner bovetet och rosta på ganska hög värme, ganska länge. Det ska liksom börja poppa.
Rör ned lite soja i slutet (vi hade 2 tsk soja till 2 dl bovete).
Lägg i en skål och låt svalna.
Hetta upp netrual olja i en vid kastrull, 160 grader.
Lägg bovete i en tesil och fritera tills gyllene och krispigt.
Vi friterade kanske 2-3 msk sammanlagt av den totala mängden.
Vi skrev inte ned hur mycket av varje ingrediens vi tog, då vi tänkte att det bara skulle bli en side-sallad, men den var såååå god så vi känner att vi verkligen att fler ska få ta del av den. Så receptet är mer en fingervisning. Men skulle ändå säga att det är ganska exakt! Vi åt sedan salladen som tillbehör till salladen och/eller på langosen som lite extra gott! Vilka langos? DESSA SOMMARLANGOS såklart!
Det som blev kvar av salladen värmde vi upp lite försiktigt i micron dagen efter och toppade en soppa med – gjord på bottnarna av den sparris vi använde till salladen här. SÅÅÅ gott för både magen och miljön! Men den soppan får vi ta en annan dag. Här kommer nu sparrissalladen.
HYVLAD SPARRISSALLAD MED BRYNT SMÖR
INGREDIENSER (6 portioner):
- 500 g färsk sparris, gärna relativt ”tjocka”
- Brynt smör, ca 100 g
- Citronzest från 1 citron, gärna ekologisk
- Färsk dill, ca ½ kruka
- Flingsalt
- Friterat eller rostat bovete, ca 2 msk (se alternativ vad det kan bytas ut mot ovan. Tänk då på att anpassa mängden så att det känns lagom)
GÖR SÅ HÄR:
- Skölj sparrisen, bryt bort den nedersta delen (men spara gärna och gör soppa på – recept på det kommer dyka upp inom kort!).
- Hyvla sparrisen tunt med en mandolin. Lägg i kallt vatten.
- Bryn så länge smöret i en kastrull. Det ska lukta nötigt och få en gyllenbrun färg. Håll det varmt – men det ska ej fortsätta brynas. Om smöret hinner svalna så låt det värmas på snabbt igen innan det läggs över sparrisen (se nedan).
- Skölj citronen med ljummet vatten och riv zesten försiktigt över sparrisen.
- Häll snabbt på det brynta smöret.
- Toppa med dill, strö över flingsalt och slutligen bovetet.
SUPER-DUPER-GOTT!
//Elina & Dennis – #slängdigivego