I fredags åt vi dessa 🌱SOMMARLANGOS🌱 – och de var ruuuuskigt goda! Slank ner i ett nafs. Blandade philadelphiaost med brynt smör och la som första lager, efter inspiration från tuvessonskans pizza. Sen la vi på riven prästost (vilket är givet) och toppade med gräslök, dill, crème fraîche, citronsaft och picklad rödlök som vi hackat smått (tips för typ alla rätter!). Flingsalt givetvis. Åts med livets sparrissallad – tunt hyvlad sparris, citronzest, brynt smör, dill och friterat bovete. Allt var gott och kommer definitivt ätas igen.
Langos har ju blivit lite av en favorit hos oss! Vi har perioder då vi gärna äter langos tre gånger i veckan (dock blir det sällan av…) – men det är ju SÅÅÅ lätt att få mersmak och variationen är ju oändlig!
För att få tips på andra varianter för toppings så kan ni kolla in våra tidigare langosinlägg, ni hittar dem här i länkarna nedan:
LANGOS MED BURRATA, SHIITAKE OCH DILL
Här ville vi som sagt göra en sommarvariant, nästan att vi vågar kalla det midsommarvariant? Hur som, oavsett namn, var det en drömlik kombo och vi hoppas att ni vill prova.
Langosreceptet är on spot, men till toppingen höftade vi lite, så ni får se det som en god grund och göra det vi alltid uppmuntrar till – SMAKA AV!
Vi åt som sagt med en svingod sparrissallad – men receptet på det får dyka upp här i dagarna när vi hinner!
SOMMARLANGOS
RECEPT (5 portioner):
- 2-3 st mjölig potatis (kokt)
- 1,5 dl mjölk, 3%
- 9 g jäst
- 1,5 tsk florsocker
- 2 3/4 dl vetemjöl + 3/4 dl till knådning
- 3/4 tsk salt
- Olja till fritering, cirka 1,5-2 liter
- 75-100 g brynt smör
- 200 g philadelphiaost
- 1/2-1 dl crème fraîche
- Riven prästost, ca 3 dl
- ½ citron, i klyftor
- Färsk gräslök, ca ½ kruka
- Färsk dill, några kvistar
- Ev. picklad rödlök
- Flingsalt
GÖR SÅ HÄR:
- Koka potatisen och låt svalna.
- Värm mjölken till 37 grader i en kastrull. Ta av från plattan, tillsätt jästen och florsockret och blanda väl.
- Blanda mjöl och salt i en bunke. Riv ned potatisen (finriven) eller använd potatispress. Blanda allt ordentligt. Det är färdigblandat när det ser ut som en så kallad smuldeg.
- Häll i mjölblandningen och rör ihop. Mjöla ett bakbord och knåda degen slät därpå. Degen får ej bli för fast.
- Lägg tillbaka degen i skålen och täck över med en bakhandduk. Låt degen jäsa i minst 45 minuter.
- Förbered toppingen så länge:
- Brynt smör i en kastrull. Det ska lukta nötigt och få en gyllenbrun färg. Låt svalna något.
- Lägg philadelphiaosten i en skål och blanda ner smöret. Smaka av så att det blir en god balans mellan smöret och osten. Salta om det önskas.
- Riv prästosten
- Finhacka gräslök, ca ½ kruka.
- Gör iordning några kvistar dill, tänk 3 dill per langos
- Skär tunna citronskivor
- Om det finns picklad rödlök (vilket verkligen lyfter smakerna): finhacka den smått
- Hetta sedan upp oljan för fritering i en vid kastrull, oljan ska nå 180 grader.
- Dela degen i 5 lika stora delar på ett mjölat bakbord. Arbeta ut varje del med fingrarna (kavla inte) till en cirkel eller liknande, med ca 15-20 cm i diameter. Formen är inte så noga, det kan vara lite avlångt/ovalt och det är ingen fara om den är lite ojämn i tjocklek och/eller lite småhål här och där.
- Fritera sedan varje langos gyllenbrun i oljan, ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Servera gärna genast, så är den varm och färsk. Och toppa dem då med den brynta smörkrämen, riven prästost, några klickar crème fraîche, färsk dill, hackad gräslök, en citronklyfta som mana får pressa över och gärna smått hackad picklad rödlök.
Vi vill ju så gärna att ni alla ska älska langos lika mycket som vi och hoppas att detta kan vara ett steg på vägen! Så bra mat! Som förrätt, huvudrätt och efterrätt!
//Elina & Dennis – #slängdigivego