🌱RAMSLÖKSPASTA🌱

🌱RAMSLÖKSPASTA🌱 på en kvart! Här kommer vår lördagsmiddag från i helgen. Vi bara rensar, rensar och åter rensar kyl, frys och skafferi och det är så väldigt ROLIGT för då skapas nya rätter hela tiden. Inget ekorrhjul i måltiderna här inte för tillfället. Vad sägs som ramslökspasta? Vill man göra som vi och servera med smöriga och ostiga rostade jordärtskockor till (JA TACK) så tar det lite längre tid än 15 då de behöver sin stund i ugnen. Men det är bara skjuts in med dem och gör pastan under tiden.

Såsen består av enbart 3 (TRE!) ingredienser. Eller ja nästan…
Plus pastavatten, salt och peppar men det är ju sånt som hör till!
Snabbt och gott i all sin enkelhet!

Vill man inte göra jordärtskockorna till men ändå piffa upp den lille pastan så servera med riven ost (som beskrivet nedan) och färskmalen svartpeppar (som beskrivet nedan) men också ROSTADE PUMPAKÄRNOR. Görs på någon minut på spisen. Hetta upp stekpanna, i med lite olja, ner med pumpakärnor. Rosta, rosta, vänd och vänd så de ej bränns. Lägg i skål och strössla över flingsalt. Alltid vårt bästa tips för lite krisp!
Tips nummer två är att steka valfri svamp (champinjoner, shiitake etc) med smör, lite soja och ev. vitlök. Och salt och peppar. Skär gärna tunt och stek krispigt. GOTT och UMAMI.

RAMSLÖKSPASTA MED ROSTADE JORDÄRTSKOCKOR

INGREDIENSER (3-4 portioner):

  • Pasta
  • 100-150 g jordärtskockor
  • Smör
  • Torkad ramslök (går att utesluta)
  • 1-1,5 dl riven pecorino eller parmesan
  • 3 dl syrad grädde
  • 1 dl crème fraîche eller cream cheese
  • ca 15 g färsk ramslök
  • 1 dl pastavatten
  • Ramslöksolja eller olivolja
  • Svartpeppar
  • Örtsalt

GÖR SÅ HÄR:

  • Börja med jordärtskockorna. Sätt ugnen på 225 grader.
  • Skala jordärtskockorna – eller behåll skalet och skrubba dem noggrant. Skär bort ev. skadade bitar.
  • Dela dem i klyftor på längden (tänk mindre potatisklyftor).
  • Lägg dem i en ugnssäker form och hyvla över smör (se bild).
  • Smula eventuellt över torkad ramslök. Salta och peppra.
  • Rosta i ugnen i ca 25-30 minuter, tills de är al dente. Ta då ut dem och strö över riven pecorino/parmesan – spara dock lite till servering. Rosta dem i ytterligare 5-10 minuter tills jordärtskockorna är mjuka. Se till så att inte osten bränns för mkt.
  • Koka upp saltat pastavatten och koka pastan enligt anvisningar på förpackningen. Blanda gärna ner lite ramslöksolja i den nykokta pastan, ta annars olivolja.
  • Hacka ramslöken. Vi använde färsk, fryst ramslök och har inte full koll på hur mycket det var, men gissningsvis ca 15 gram.
  • Lägg den syrade grädden i en kastrull och koka upp sakta.
  • Tillsätt crème fraîche eller cream cheese (vi använde crème fraîche, men vill ha mindre syrlighet men ändå krämigt så välj cream cheese) och koka upp.
  • Lägg i ramslök och låt sjuda tills pastan är nästan klar. Ta då 1 dl av pastavattnet och blanda ner i såsen.
  • Smaka av med färskmalen svartpeppar och örtsalt.
  • Servera pastan med sås och toppa med de rostade jordärtskockorna (blanda runt dem med det smälta smöret och osten innan de läggs på så att allt gott hänger med), mer riven pecorino/parmesan samt färskmalen svartpeppar.

Så! Nu är det flyttvecka här hemma och ännu mer kylskåpsrens……

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *