Höstmat i sin rätta bemärkelse, det kan nog vara denna PUMPA- & SVARTKÅLSRISOTTO med brynt salviasmör, riven parmesan och rostade pumpakärnor. Och ett oranget vin i glasen. Det är en riktig smakbomb som passar såväl för en lyxigare vardag som för en precis lika lyxig helg!
Risotto är en så tacksam bjudrätt, det är inte krångligare att göra det till många än vad det är att göra det till sig själv. Så här dukade vi upp vårt bord med underbart vackert porslin i samarbete med Le Creuset. inför just middagsbjudning med vänner. Och som vi åt! Mums!
PUMPA- OCH SVARTKÅLSRISOTTO
INGREDIENSER (4 portioner):
- Olivolja
- 400 g butternut pumpa
- 2 schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 100 g svartkål
- 4 dl arborioris eller annat risottoris
- 3 dl torrt, vitt vin – vi använder detta https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/folklore-626301
- 8-10 dl grönsaksbuljong (10 dl vatten + 2 msk grönsaksbuljong alternativt 2 grönsaksbuljongtärningar)
- 150 g parmesan, varav 3 dl riven till risotton, resterande till servering
- 50+50 g smör
- ½-2/3 kruka salvia, finhackad
- ½ dl pumpakärnor
- Salt, svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 200 g.
- Skala pumpan och kärva ur innanmätet.
- Dela pumpan i mindre kuber, ca 1,5*1,5 cm och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
- Ringla över olivolja, salta och peppra. Blanda runt och rosta i ugnen i 20-25 minuter tills pumpan är ganska mjuk. Ställ åt sidan.
- Skölj svartkålen, skär bort stjälken (spara och hacka ned i annan maträtt, så som omelett, pastasås, wok) och strimla bladen.
- Fräs svartkålen i en upphettad stekpanna med olivolja och lite salt. Ställ åt sidan.
- Koka upp 1 liter vatten ihop med 2 msk grönsaksbuljong (alternativt 2 buljongtärningar). Sänk värmen när vattnet kokat upp men behåll vattnet småkokande.
- Förbered parmesanen genom att finriva 3 dl, resterande sparas till servering.
- Förbered pumpakärnorna genom att torrsteka dem i en het panna ihop med salt, gärna flingsalt. Ställ åt sidan, hacka dem eventuellt.
- Hacka schalottenlök.
- Hetta upp en bra tjockbottnad gryta med rikligt med olivolja, 1-2 msk.
- Lägg i schalottenlök och riv i vitlök, fräs på låg värme ca 30 sek.
- Tillsätt riset och låt fräsa med tills riset blivit genomskinligt, ca 30 sek.
- Se till att det inte bränns vid. Ha plattan på låg värme.
- Tillsätt vinet och låt det koka in.
- Tillsätt sedan lite buljong i taget, ca 2 dl åt gången. Tillsätt mer när det mesta har kokat in, det får dock inte bli torrt.
- Upprepa detta tills riset är al dente och risotton har den konsistens ni önskar, vi använde 9 dl buljong.
- Ta av risotton från plattan och rör ned 50 g smör och 3 dl riven parmesan. Rör runt.
- Smaka av med örtsalt och ev. svartpeppar.
- Rör sedan i den rostade pumpan och den frästa svartkålen.
- Finhacka salvia.
- Ta en liten kastrull och lägg i 50 g smör. Bryn smöret – dvs låt det få en gyllenbrun färg, bubbla och börja lukta nötigt.
- Ta av smöret från plattan och lägg i den hackade salvian.
- Fördela risotton i 4 skålar, riv över resterande parmesan, häll över rostade pumpakärnor och ringla slutligen över det brynta salviasmöret.
- Peppra ev. med mer svartpeppar om ni gillar det.
Har ni tid och möjlighet att göra denna risotto så kan vi verkligen rekommendera det. Vi är supernöjda med receptet och vill att ni ska få prova denna rätt!
Hoppas ni gillar!
//Elina & Dennis – #slängdigivego