Denna 🌱HALLOUMI- & SÖTPOTATISSALLAD🌱 är god, näringsrik och passar alla i familjen. Lägg ihop det som en sallad eller servera de olika komponenterna var och en för sig så att allihop får plocka åt sig det den vill ha. Och glöm för allt i världen inte såsen. Yoghurt, mynta, pistagenötter, lime, olivolja. Mmmmmm. Så fräscht! Gott! Enkelt! Färgglatt!
Salladen serveras varm, direkt från ugn och stekpanna. Servera gärna med lite extra lime och mynta för ytterligare smak.
Och igen. Glöm inte såsen. Såsen är viktig! Visst, salladen är god i sig men inte i närheten så komplett som den blir med såsen. Pricken över i:et. Nu ska vi sluta tjata om det och istället skjutsa ut receptet. Här kommer det!
HALLOUMI- & SÖTPOTATISSALLAD
INGREDIENSER (4 portioner):
- Olivolja
- 500 g sötpotatis
- 150 g grönkål med eller utan stjälk
- 3-4 portioner couscous
- Grönsaksbuljong
- 200 g halloumi
- Smör att steka i
- Svartpeppar
- Salt
- Pistage- & myntasås – se recept nedan
- Pistagenötter (skalade) till servering, ca ½ dl
- Ev. lime till servering, ca 1 lime
- Ev. mynta till servering, 1/4 kruka
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala sötpotatisen och skär i kuber, ca 2*2 cm.
- Lägg sötpotatisen på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och salta och peppra. Rör runt.
- Rosta sötpotatisen i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Rör om efter halva tiden.
- Koka couscous enligt anvisningar på förpackningen. Byt dock ut saltet mot ca 0,5 msk grönsaksbuljongspulver (½ tärning). Tillsätt även en skvätt olivolja i det kokande vattnet. Ställ kastrullen med couscous åt sidan, med locket på.
- Skölj och strimla grönkålen, inklusive stjälk.
- Fräs grönkålen i en upphettad stekpanna med olivolja på mellanvärme någon minut. Salta.
- Tärna halloumin och stek i smör i en upphettad stekpanna.
- Blanda ihop sötpotatis, grönkål, couscous och halloumi på ett fat eller lägg upp det på olika fat var för sig.
- Strö över hackade pistagenötter och servera ev. med hackade myntablad och limeklyftor att pressa över. Samt såsen!
PISTAGE- & MYNTASÅS
INGREDIENSER (4 portioner):
- 3 dl yoghurt, t.ex. turkisk yoghurt. Vi använde ”vanlig”, men avrunnen, naturell yoghurt som fått rinna av i kaffefilter några timmar i kylskåp
- 0,75 dl skalade, hackade pistagenötter
- 3/4 kruka färsk mynta (använd resten till servering), finhackad mynta
- ½ lime, saften
- Lite olivolja
- Örtsalt
GÖR SÅ HÄR:
- Blanda samman yoghurt, hackade pistagenötter och finhackad mynta.
- Pressa ned saften från ½ lime.
- Ringla i lite olivolja, börja med ½ tsk.
- Smaka av med örtsalt och ev. mer olivolja. Olivolja gör såsen ”rundare” i smaken.
Prova gärna! Hos oss gick det hem hos alla och vi kommer med största sannolikhet göra det till en favorit-i-repris-rätt.
//Elina & Dennis – #slängdigivego