Vi älskar kålslaw och det är en perfekt grej att variera efter årstid. På vintern fyller vi den gärna med grönkål och nu på våren är vi sugna på rädisor, sockerärter m.m. vilket passade perfekt för en 🥬PRIMÖR-KÅLSLAW🥬. Vi lovar att den är fräschast i stan! Dessutom är den perfekt som grund till potatissallad om man vill fylla ut den och få den lite matigare. HEJA VÅREN!
Vi serverade den i helgen under vår burgarmiddag och det blev verkligen ett friskt tillskott på bordet bland alla såser och gottigheter. Nu har vi ätit resterna i flera dagar och inte har vi varit ledsna för det.
Rädiseskott finns i vissa större butiker och går såklart att bytas ut mot andra skott/groddar (rödbetsgroddar, purjolöksgroddar, solrosskott, ärtskott m.m.) eller uteslutas helt. Men de tillför både god smak och fin färg!
PRIMÖR-KÅLSLAW
INGREDIENSER (6-8 portioner):
250-300 g vitkål
75 g sockerärtor
100 g rädisor
10-15 cm purjolök, beroende av storlek
Rädiseskott
2,5 dl-3 dl turkisk yoghurt
2-3 tsk dijonsenap
Örtsalt
Svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
Strimla vitkålen fint. Strimla sockerärtorna på längden. Hyvla rädisorna tunt.
Ansa och strimla purjolöken.
Blanda vitkål med sockerärtor, rädisor, purjolök och valfri mängd rädiseskott. Spara gärna några av sockerärtorna, rädisorna och skotten till garnering.
Blanda i turkisk yoghurt och dijonsenap. Smaka av mängden så att det blir som du gillar. Smaka slutligen av med örtsalt och svartpeppar.
Vill man så går det addera lite majonnäs (ca 0,5-1 dl) men vi tycker det är lika gott utan och det blir verkligen superfräscht.
Det går så klart att byta ut grönsakerna hej vilt – kanske morot och hyvlad sparris….
Och som sagt, perfekt grund för en potatissallad! och som picknick. och som tillbehör till grillkvällen.
Laga, ät och njut!
//Elina & Dennis – #slängdigivego