Sugen på något gott till helgen? Gör 🍬CHURROSFRITERADE DUMLEKOLOR🍬 – recept från brinkenbakar. Så goda!
Detta serverade vi våra gäster för två helger sedan när vi hade lyxen att få bjuda över dem på middag. Efter det har vi velat dela med oss av recepten på middagen, men vi har verkligen inte hunnit med. Just nu känns det som att vi knappt vet vad vi heter så fort dagarna rullar på här på hemma…. Hur som. Ett recept i taget, och detta måste ni prova! Vi tyckte dock att det blev lite tjock frityrsmet runt omkring dumlekolan, så vi skulle nog säga att receptet på de churrosfriterade dumlekolorna räcker till i alla fall närmre 20 stycken istället för 15. Vi vill gärna åt den lite krispigare konsistensen än ”degig”.
Vi gjorde sen en ruskigt god glass med vit choklad och ripplad salt kolasås som vi serverade till. Vi provar gärna nya smaksättningar när vi gör glass, men detta kommer definitivt bli en stående favorit! Så gott med blandningen av sött och salt. Vi rev även över mer vit choklad när det var dags att hugga in och åt med lite färska hallon. Resterna av glassen tog vi sedan dagen efter och fyllde våra pannkaksmuffins med. Recept på det hittar ni här!!!
CHURROSFRITERADE DUMLEKOLOR
INGREDIENSER (15-20 st):
1 dl vatten
1 dl mjölk
85 gram smör
1 nypa salt
1 msk strösocker
140 gram vetemjöl
2 ägg
15-20 dumlekolor
flingsalt
Ca 1,5 liter matolja att fritera i
Kanel och socker att rulla dem i (vi valde dock att enbart rulla dem i socker för vi tyckte det passade bättre till vårt val av glass)
Koka upp vatten, mjölk, smör och salt i en kastrull.
Sänk värmen något och tillsätt mjölet lite i taget. Rör hela tiden med en träslev tills allt är blandat. Fortsätt sedan att röra frenetiskt i degen i 3-4 minuter så att den ”rostar” något och bildar en blank klump.
Häll sedan över degen i en bunke och vispa med elvisp i ca 5 minuter så att mycket av värmen går ur.
Vispa i ett ägg i taget och vispa tills du har en blank trögflytande smet/deg.
Låt degen svalna i rumstemperatur.
Ta en dryg matsked av smeten, lägg en dumlekola i mitten och ett par flingor flingsalt och nyp igen degen och rulla till en boll eller en ”järpe”. Lägg dem på en tallrik som är täckt med plastfolie och låt dem stå i kylen i minst 20 minuter. Du kan göra dem upp till 2 dagar i förväg och låta dem stå i kylen väl täckta med plastfolie.
Värm upp olja i en gryta eller en fritös till 160 grader. Fritera 3-4 i taget tills de puffat upp och blivit gyllenbruna runt om, det tar 3-4 minuter.
Låt dem rinna av i några sekunder på ett fat med hushållspapper och rulla dem sen i kanel och socker.
GLASS MED VITCHOKLAD OCH SALT KOLASÅS
INGREDISENSER (ca 1 liter):
Glass:
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk (397 g)
70 g vit choklad
Salt kolasås:
1,5 dl vispgrädde
25 g smör
0,75 dl ljust muscovadosocker
1 msk ljus sirap
1-1,5 tsk flingsalt
0,5 tsk vaniljsocker
GÖR SÅ HÄR:
Börja med kolasåsen.
Blanda samman alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Börja med knappt 1 tsk flingsalt.
Låt det koka upp (rör då och då så det inte bränns).
När det kokar: sänk värmen så att det sjuder, låt sjuda i cirka 10 minuter. Fortsätt rör om då och då.
Smaka av med mer flingsalt – den ska bli rejält salt för att det komma blandas ut med sötman i glassen och chokladen sedan.
Låt kolasåsen svalna.
Vispa sedan grädden fluffig i en skål. OBS! Grädden får INTE bli för hård, utan fortfarande mjuk.
Häll ned den kondenserade mjölken och hackad vit choklad i grädden och blanda noggrant, men försiktigt.
Blanda ned ca 2/3 av kolasåsen och rör försiktigt – det ska inte blandas ut med glassen utan ripplas.
Häll glassmeten i en limpform, ca 1 ½ liter. Ringla över den sista kolasåsen.
Täck formen ordentligt med plast och ställ in i frysen. Den behöver stå minst 6 timmar, men gärna över natten.
Ta fram glassen en stund, ca 20 minuter, innan servering så den hinner tina till sig.
Så – unna dig nåt riktigt gott, du kommer inte bli besviken!
//Elina & Dennis – #slängdigivego