🌱VEGANSK TOFUGRYTA🌱

🌱VEGANSK TOFUGRYTA🌱 med röd curry och kokosmjölk. Visst är det gött när det går snabbt? Och det samtidigt är riktigt gott och fullproppat med grönsaker? Det tycker vi i alla fall! Vi valde en blandning av broccoli, morot, schalottenlök och sojabönor som sällskap till tofun. Och givna smaksättare som lime, koriander, chili, tamarisoja, vitlök och ingefära ihop med kokosmjölken och röd curry. Slutligen toppat med salta jordnötter och ännu mer koriander. En fullträff som smakar minst lika bra i matlådan när den har fått gotta till sig ordentligt.

Tofun går sedan att göra lite hur man vill med, antingen tillsätta som den är för en mjukare och mer neutral konsistens – eller gör man som vi gjorde: vänder den i maizena och steker i massa neutral olja och chiliflakes för att få till en krispig, lätt friterad yta. Och så i med dem precis innan servering.

Det finns också färdigfriterad tofu att köpa men det har vi inte ramlat över i affären ännu och då går det minst lika bra att göra så här.

Servera med nudlar eller ris. Eller späd ut grytan ytterligare med vatten och eventuellt buljong och ät som soppa!

Då kan det va gott med ett krämigt ägg i – men då blir inte rätten vegansk längre såklart.

Potatis är också gott för en matigare gryta/soppa och det kan då ersätta nudlarna/riset.

Hur som – gör det som känns godast och använd de grönsaker ni tycker om!

Nästa gång vill vi ha sockerärtor, men det går ju inte få allt jämt!

VEGANSK TOFUGRYTA

INGREDIENSER (6-8 portioner):

Rapsolja
1 broccolistånd, inklusive stjälken
2 morötter
2 schalottenlökar
1 färsk röd chili, t.ex. spansk peppar
2 vitlöksklyftor
4 cm ingefära
2 burkar kokosmjölk, á 400 gram
3 msk röd currypasta
1,5 msk tamarisoja
1 stor lime
1-2 dl vatten
1 paket fast tofu 250-300 g, t.ex. https://www.kungmarkatta.se/produkter/visa-produkt/tofu-naturell-270g-812301/
Maizena
Chiliflakes
½ dl tinade sojabönor
1 kruka färsk koriander
Salta jordnötter till servering
Risnudlar/ris till servering

GÖR SÅ HÄR:

Börja med att lägga tofun mellan två tallrikar med hushållspapper. Lägg något tungt på den översta tallriken för att pressa ur vätska.
Skölj broccoliståndet och skär till mindre buketter. Skär stammen i halvmånar, ca 3 mm tjocka.
Skala och skölj morötterna. Skär i cirklar, ca 3 mm tjocka.
Skär/grovhacka schalottenlöken. Den behöver inte vara finhackad utan det får gärna vara lite större bitar.

Hetta upp rapsolja i en vid kastrull.
Lägg i broccoli, morot och schalottenlök och låt fräsa på mellanvärme 1-2 minuter.
Tillsätt riven vitlök, finhackad chili (inkl kärnorna) och färsk, riven ingefära.
Fräs ytterligare 1 minut.
Häll i två burkar kokosmjölk, röd currypasta, tamarisojan och 1-2 dl vatten beroende på vilken konsistens som önskas.
Skölj också limen i ljummet vatten och riv i zesten samt pressa i saften från den.
Koka upp och låt småkoka.

Ta tofun och skär den i kuber, ca 1,5 * 1,5 cm.
Hetta upp rikligt med rapsolja i en stekpanna.
Vänd tofun i maizena och stek sedan i oljan. Krydda med chiliflakes.
Låt tofun få en krispig yta runt om, det tar cirka 5 minuter på mellan-/högvärme.
Vänd ned de tinade sojabönorna i grytan.
Finhacka 3/4 kruka koriander, både blad och stjälkar och lägg i det i grytan. Resten sparas till servering.


Smaka av grytan. Behövs något mer? Mer currypasta? Vatten? Chili? Vitlök? Soja? Kanske salt eller buljong (grönsaks-/umamibuljong) för den som känner för det…
Om inte: lägg i tofun, rör om och servera med risnudlar eller ris.
Toppa med hackade jordnötter och hackad koriander.

Riktigt gott och smakrikt tycker vi. Och som sagt – det blir nästan ännu bättre när smakarna fått gifta ihop sig lite så gör gärna några portioner för mycket med flit och lägg i matlådor.

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *