🌱PASTA I SMÖRIG TOMATSÅS🌱 som toppas med fyllda, grillade champinjoner, färsk basilika och riven cheddar. Tiden för matlagningen bestämmer man själv, utifrån hur länge tomatsåsen får koka. Och givetvis går det bra att gratinera svampen i ugnen istället för på grillen! Helst hade vi velat ha varsin portabellosvamp men det hittade vi inga, så vi fick ta två stora champinjoner istället. Och såklart var det lika gott, bara lite svårare att få plats med fyllningen.. Vi tog de grönsaker vi hade i kylen och det blev tomat, purjolök och spenat. Och riven (cheddar)ost på såklart! Mums!
Som vanligt när vi lagar mat tänker vi ”hur ska vi kunna äta upp allt det här?”. Och så slutar det med att vi skrapar tallrikarna helt rena, trots proppfulla magar! Det var vääääldigt gott med andra ord.
På semestern är vi dock lite extra lata med att skriva upp exakta mått, så ta det här som en vägledning. Ingredienserna stämmer, men det kan skilja något i mängden. Så (som alltid): smaka av, smaka av, smaka av – så kommer det bli toppengott!!!!
PASTA I SMÖRIG TOMATSÅS
INGREDIENSER (5-6 portioner – vi åt det två kvällar i rad):
Olivolja
Ca 300 gram färska tomater
2 stora burkar konserverade, hela plommontomater
4 stora vitlöksklyftor
2 större gula lökar eller 3 små
1 hel, hackad röd chili (tex spansk peppar) med kärnorna
3-4 msk tomatpuré
1 msk kinesisk soja
2-3 msk balsamvinäger
1-2 msk torkad basilika
0,5 dl vispgrädde
50 gram smör
Mkt nymalen svartpeppar
Salt
Färsk pasta
Till servering:
Fyllda, grillade champinjoner (se recept nedan)
Riven cheddarost
Färsk basilika
GÖR SÅ HÄR:
Hetta upp olivolja i en kastrull.
Lägg i finhackad lök, hackad vitlök och finhackad chili. Låt fräsa någon minut tills löken är glansig.
Tillsätt tomatpuré och fräs 30 sekunder.
Häll i hackade färska tomater samt de konserverade tomaterna.
Låt koka upp och småkoka 5 minuter.
Tillsätt soja, balsamvinäger, torkad basilika och nymalen svartpeppar. Låt småkoka allt mellan 5 minuter – 1 h.
Häll i grädden och smöret. Rör runt. Låt småkoka minst 5 minuter innan du smakar av.
Salta och tillsätt mer av de ingredienser du tycker saknas.
Det går sedan bra att ta av såsen från plattan direkt eller – igen – låta det småkoka under lock ett tag för att få fram smakerna ytterligare. Gör vad som passar bäst! Låter du det ta tid – rör runt med jämna mellanrum och ha koll så det inte bränns i botten. Ha kastrullen på svag värme.
Koka pastan al dente – ta av den, häll av vattnet och blanda samman pastan med tomatsåsen.
Strö över hackad, färsk basilika, riv över valfri ost och lägg sist på den gratinerade svampen.
FYLLD, GRATINERAD SVAMP
INGREDIENSER (2 portioner):
2 portabellosvampar eller 4 stora champinjoner
1 tomat
5 cm purjolök
Några blad babyspenat
Riven ost
Nymalen svartpeppar
Flingsalt
Olivolja
(Obs! Det går såklart bra att byta ut/addera vilka grönsaker/örter man vill i svampen)
GÖR SÅ HÄR:
Tänd grillen eller sätt ugnen på 225 grader (gärna grillfunktion).
Rensa svampen. Skär bort foten på svamparna och gröp ur lamellerna med en sked.
Om svampen ska grillas: pensla svampen med olivolja. Grilla sedan svampen med den urgröpta sidan nedåt (hatten uppåt) någon minut. Ta sedan bort svampen från grillen och fyll det urgröpta hålet med hackade grönsaker/örter, salt, svartpeppar och riven ost.
Lägg tillbaka på grillen, nu med hatten nedåt, och grilla tills svampen fått fin färg och osten smält. Det tar bara några minuter.
Om svampen gratineras i ugn: fyll det urgröpta hålet direkt med hackade grönsaker/örter, salt, peppar och riven ost.
Lägg svamparna, med hatten nedåt, i en oljad ugnssäker form. Gratinera tills svampen fått fin färg och osten smält.
Ät – och ta gärna om! Då blir magen glad!
//Elina & Dennis – #slängdigivego