Höstrusket närmar sig med stormsteg och väderväxlingarna är som en berg- och dalbana på en nöjespark. För att få lite värme så kände vi för ”thai”-inspirerad mat och vad passar inte då bättre än en 🌱VEGETARISK WOK🌱 med höstgrönsaker som rödkål, morot, blomkål och sockerärtor ihop med bland annat vitlök och ingefära!? Wok är ett lika praktiskt kylskåpsrens som pyttipanna – det går att ha i det mesta och att det blir alltid supergott!
Vad är ert bästa tips på goda vegetariska wokade rätter?
Ingredienser (4-6 portioner):
1msk sesamolja
2tsk sambal oelek
3 små rivna vitlöksklyftor
5cm riven ingefära
500g rödkål
200g blomkål
3st morötter
1msk soja
1 ½ lime + gärna mer till servering
100g sockerärtor
1-2msk sweet chili sås
0,5dl saltade cashewnötter + mer till servering
¼ kruka koriander + mer till servering
Salladslök
Örtsalt
Gör så här:
Börja med att fräsa ihop sesamoljan, sambal oelek, rivna vitlöksklyftor och riven ingefära i en stekpanna/wok.
Tillsätt sedan rödkål, blomkål och morötterna som du har hackat till lagom stora bitar och stek en stund. Häll i soja, limesaften och stek ihop ytterligare några minuter innan du har i sockerärtorna, sweet chili såsen och cashewnötterna som steks 2-4 minuter.
Smaka sedan av med örtsalt och eventuellt mer soja, lime, sweet chili sås etc. Vänd i koriandern som du har hackat och servera sedan med ris eller nudlar och toppa med mera cashewnötter, skivad salladslök, färsk koriander och lime.
Smaklig spis!
// Elina och Dennis – #slängdigivego