🌱UNGSROSTAD VITKÅL🌱

Tips istället för mitt-i-veckan-steken (…eller ok, söndagssteken?): 🌱UNGSROSTAD VITKÅL🌱 med brynt smör- och äppelvinägrett samt rostade rotsaker. Ja tack!

Den här vinägretten görs av brynt smör, spansk peppar, lök, vitlök, färsk ingefära, soja, lime och syrligt äpple och sätter fantastisk smak på rätten, inte minst när det också toppas med rostade mandlar!

 

UGNSROSTAD VITKÅL

Ingredienser till 4 portioner:

1 mellanstort vitkålshuvud eller 2 små vitkålshuvuden

Smör, ca 25 gram + 20 gram

 

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 200 grader.

Dela ett mellanstort vitkålshuvud i 4 ”biffar” eller skär de två mindre i två delar.

Bryn upp smöret (25 gram) i en stekpanna och bryn sedan kålen runt om tills den fått fin färg, cirka 10 minuter.

Lägg kålen med snittytan upp en plåt med bakplåtspapper. Hyvla över resterande smör på och runt om kålen.

Baka kålen i nedre delen av ugnen tills kålen är mjuk, ca 20-30 minuter.

 

UGNSROSTADE ROTSAKER

Ingredienser:

Potatis

Morötter

Olivolja

Valfri krydda

 

GÖR SÅ HÄR:

Skölj rotsakerna noggrant, skala morötterna.

Dela potatisarna i lagom stora bitar. Använd gärna små potatis så att de enbart behöver delas en gång.

Skär morötterna på längden till lagom stora bitar.

Lägg rotsakerna på en plåt, med snittytan nedåt.

Ringla över olivolja och krydda efter smak. Vi använde örtsalt och Formaggiokrydda från OILANDVINEGAR

Sätt in dem ovanför kålen i ugnen (gärna innan kålen sätts in då dessa behöver vara inne längre, 30-40 minuter). Vänd inte på dem förrän det är 10 minuter kvar. Krydda ev. med flingsalt när de är klara.

 

BRYNT SMÖR- OCH ÄPPELVINEGRÄTT

Ingredienser:

1 röd spansk peppar

1 schalottenlök eller ½ gul lök

100 gram smör

1 vitlöksklyfta, riven

1 msk färsk ingefära, finriven

2 msk japansk soja

2 msk färskpressad limejuice

1 syrligt äpple

 

GÖR SÅ HÄR:

Finhacka chilin och skala, dela och finhacka löken.

Värm på smöret och bryn det tillsammans med chili, lök, vitlök och ingefära i några minuter på medelvärme. Det är klart när smöret tystnar.

Ta av från plattan och tillsätt sojan och limejuicen.

Lägg sist i äpplet som du skuret i små tärningar. Servera DIREKT.

Vill man förbereda vinägretten går det bra att göra momenten fram till limejuicen. Häll alltså i sojan enligt ovan men istället för all limejuice häller ni hälften av limejuicen. Ställ åt sidan.

Finhacka därefter äpplet i små tärningar och blanda med resterande limejuice. Ställ åt sidan.

Vid servering: hetta upp vinägretten och tillsätt äpplet efter detta – precis innan servering.

 

Övrigt:

Mandlar, rapsolja och flingsalt

Ev. sparris (blancherad och stekt i smör) eller annan grönsak

Gör så här:

Hacka mandlarna grovt.

Hetta upp lite rapsolja i en stekpanna.

Rosta mandlarna i stekpannan ihop med lite flinsalt till de fått fin färg.

 

Servering:

Lägg upp kålen och rotsakerna.

Häll över vinägretten över kålen och toppa sedan med mandlar.

ÄT och var glad!

 

Hoppas ni gillar det!

 

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *