🥔MOSAD POTATISGRATÄNG🥔

När man vill ha potatisgratäng fast en smidigare (och krämigare variant) – då passar denna minsann! Det är en blandning av mosad färskpotatis, crème fraiche, västerbottensost, riven pepparrot och dill. Vi gjorde pankopanerade kantarellbiffar av skafferirens som vi åt till och de blev riktigt bra. Riktigt, riktigt bra till och med. Kommer definitivt ätas här hemma igen, och då gärna dagen efter – då var de ännu godare. Heja bra matlådemat! Ät gärna med gräddsås till och ugnsrostade rotsaker. Och varför inte prova någon smaksatt crème fraiche i gratängen för variation? Prova också att byta ut en del av potatisen mot jordärtskocka. Byta ut pepparroten till vitlök. Kanske slänga i lite grönkål. Så många möjligheter!

MOSAD POTATISGRATÄNG

INGREDIENSER (4-5 portioner):

  • 600 g färskpotatis (eller 400 g potatis och 200 g jordärtskocka)
  • 25 g smör
  • 4 dl crème fraiche, 34 % fett – använd eventuellt en smaksatt
  • 1,5 msk finhackad pepparrot – eller byt ut till 1-2 tunt, skivade vitlöksklyftor
  • 2 dl västerbottensost (eller annan smakrik ost, t.ex. prästost)
  • 0,5 dl ströbröd
  • Fryst dill, ca 1 msk
  • Salt, peppar

GÖR SÅ HÄR:

  • Tvätta potatisen ordentligt, behåll gärna skalet på. Koka upp vatten, salta och koka sedan potatisen mjuk.
  • Ta av från plattan, häll av vattnet, låt potatisen ånga av i minst 5 minuter.
  • Sätt ugnen på högsta värmen på grillfunktion.
  • Mosa potatisen lätt med en gaffel. Blanda i smör, crème fraiche, pepparrot/vitlök och dill.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Lägg potatisen i en ugnssäker form.
  • Blanda västerbottensost med ströbröd och fördela detta över potatisblandningen.
  • Gratinera gratängen högst upp i ugnen, tills den fått gyllene färg, ca 10-15 minuter.
  • Garnera med ytterligare fryst dill (färsk går givetvis också bra).

KANTARELLBIFFAR

INGREDIENSER (6 biffar = 3 personer):

  • Minst 15 g torkade kantareller, gärna mer. Motsvarar minst 150 g färsk, rensad svamp.
  • 1,5 dl solroskärnor
  • 1,5 dl riven västerbottensost
  • 1 gul lök
  • 1 ägg
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 skiva vitt bröd (t.ex. formfranska)
  • 2 msk mjölk
  • 1 tsk torkad timjan eller 1 msk fryst dill
  • Örtsalt
  • Panko till panering
  • Olja/smör till stekning

GÖR SÅ HÄR:

  • Om du använder torkade kantareller: förväll dem i minst 30 minuter.
  • Om färska kantareller: ansa svampen och ånga bort vätskan i en torr stekpanna.
  • Smörstek sedan svampen med salt och peppar. Hacka den i mindre bitar.
  • Mixa solroskärnorna till ett mjöl med stavmixer eller i matberedare.
  • Blanda svamp, mixade solroskärnor, riven västerbottensost, ägg, hackad lök, riven vitlök och timjan/dill.
  • Skär bort kanterna från brödet och hacka dem smått. Lägg brödskivan i mjölken tills brödet suget upp mjölken ordentligt.
  • Dela ner brödet i smeten och lägg i de hackade brödkanterna. Blanda samman smeten och smaka av med örtsalt.
  • Ta lite neutral olja på händerna och forma smeten till 6 biffar.
  • Vänd biffarna i panko och stek dem på medelvärme i rikligt med olja och smör tills de får fin färg och krispig yta på båda sidor.

En riktigt god hösträtt som både passar när man vill göra vardagen lite lyxigare eller när det vankas helgbesök.
Hoppas ni gillar!!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *