Vårkänslor överallt! Allt vi vill nu är att äta goda sallader (och massa glass…!!). Idag blev det en 🌱KIKÄRTSSALLAD🌱 på en bas av quinoa, bladspenat, ruccola, cocktailtomat, gurka och morot. Kikärtorna är marinerade i vitlök, olivolja, gräslök, chili, citron och ingefära och tillför massa smak till salladen! Perfekt att ha en burk färdig i kylen och ta fram när det ska gå snabbt. Smakerna i marinaden går givetvis att anpassa efter vad de ska användas till. Just denna kikärtsblandning passar också tex. perfekt med mer asiatisk touch, kanske en glasnudelsallad med massa koriander, avokado, tofu, sockerärtor och sesamfrön? Justera annars mängden ingefära (så lätt att den tar över annars) och ta i örter du gillar – persilja, dill etc för att få ännu mer vår på tallriken! Här har vi även kokt ägg, pumpakärnor och det som har kommit att bli vår signaturdressing: yoghurtbas med ramslök, gräslök, vitlök, citron/lime och örtsalt. Så god! Hoppas ni kunnat njuta av sol och försmak av vår i veckan!
Kikärtorna går att byta ut till valfria bönor eller linser om man inte är så förtjust i just kikärtor. Prova t.ex. med sojabönor, svarta bönor eller liknande.
KIKÄRTSSALLAD
Marinerade kikärtor:
1 burk konserverade kikärtor
½ dl olivolja
1-2 vitlöksklyftor, rivna
½-3/4 citron, saft och riven zest
Färsk eller fryst chili
1 liten bit färsk ingefära, finriven (anpassa mängden efter övriga tillbehör)
Färska eller frysta örter, t.ex. gräslök, persilja eller dill
Svartpeppar
Salt
Kokt quinoa
Kokt ägg
Bladspenat
Ruccola
Cocktailtomater
Gurka
Morot
Pumpakärnor
3 dl naturell yoghurt
1 vitlöksklyfta, riven
½-1 tsk torkad ramslök
Fryst, hackad gräslök
1/3 citron, saften
Örtsalt
GÖR SÅ HÄR:
Börja med de marinerade kikärtorna. Blanda samman alla ingredienser (olivolja, citronzest, citronsaft, vitlök, ingefära, chili, örter, svartpeppar, salt) till marinaden.
Smaka av så det blir rätt mängd av det ni gillar!
Blanda i kikärtorna och lägg dem i en burk. Förvara dem i kyl – de ska minst stå 1 h innan servering.
Gör såsen: Om tid finns – låt då gärna 2 dl av yoghurten rinna av genom ett kaffefilter ett tag, ca 1 h.
Späd ut med resterande mängd yoghurt. Tillsätt övriga ingredienser (ramslök, vitlök, gräslök, citronsaft) och smaka av med salt.
Koka quinoa, låt ev. svalna om det önskas. Koka ägg.
Montera en sallad med bladspenat, ruccola, cocktailtomater, gurka, morot, quinoa, kikärtorna, kokt ägg, pumpakärnor och dressingen.
Varsågod och ät! …gärna på en vindstilla balkong där man kan låtsas att våren är här på riktigt!
//Elina & Dennis – #slängdigivego

