🌱GRATINERAD BAKPOTATIS🌱

Onsdag och nachosuget gör sig påmint… Då passar denna rätt bra som variation: 🌱GRATINERAD BAKPOTATIS🌱. Och inte är den gratinerad med vad som helst… här kör vi med guacamole under ett täcke av cheddarost. MUMS!! Servera med syrad silverlök, jalapeño och koriander. Och nachos då förstås, gärna smulade över! Servera också med pico de gallo samt en extra laddning guacamole. Gott tycker vi! Vill ni prova? Receptet kommer här:

GRATINERAD POTATIS (2 portioner):

2 bakpotatisar
God cheddarost
2 avokados
½ kruka färsk koriander
1 liten vitlöksklyfta
½-1 citron, saften
1,5 dl crème fraiche
Örtsalt
Nachochips, gärna cheddar
Jalapeños

PICO DE GALLO (2 portioner):

Cocktailtomater, 12-16 stycken
1 liten rödlök
½ kruka färsk koriander
1-1½ lime, zest + saft
Olivolja, ca ½-1 msk
Salt, svartpeppar

PICKLAD SILVERLÖK (4-6 portioner):

1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
1 stor silverlök

GÖR SÅ HÄR:

GRATINERAD POTATIS:

Sätt ugnen på 200 grader.
Tvätta potatisen och dela den sedan på mitten, på den avlånga sidan.
Olja in potatisen, salta och lägg den med snittytan nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
Gratinera i ugn i ca. 40-50 minuter, tills den fått fin yta och är genombakad.
Gör guacamolen: Mosa avokado och blanda med crème fraiche och riven vitlök. Pressa i citronsaft, börja med ½, och smaka av. Hacka i koriandern (spara några blad till servering) och smaka sist av med salt.
Spara alltid avokadokärnorna och lägg dem i guacamolen, förvara i kylen och så håller den sig fin till servering.
När bakpotatisen är klar: ta ut potatisen, vänd på dem så att snittytan kommer uppåt. Lägg på en stor klick guacamole på vardera halva och täck sedan med skivor av cheddarost.
Lägg tillbaka potatisarna i ugnen och gratinera tills osten smält och fått fin färg, använd gärna grillfunktionen.
Toppa sedan potatisarna med jalapeño, syrad silverlök, mer koriander, flingsalt och kanske lite pressad limesaft.
Servera med nachochips, pico de gallo och resterande guacamole.

PICO DE GALLO:

Finhacka tomaterna och rödlöken smått. Blanda.
Hacka koriandern och lägg i den. Blanda.
Tvätta limen och riv över zest. Pressa ned saften från limen, börja med 1 lime.
Häll i ½ msk olivolja. Smaka av.
Tillsätt ev. mer lime eller olivolja.
Smaka sist av med salt och svartpeppar.
Låt stå kallt till servering.

SYRAD SILVERLÖK:

Dela silverlöken på mitten.
Skär den sedan i tunna skivor (halvmånar).
Lägg i en ren glasburk.
Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull.
Värm upp och vispa till sockret har löst upp sig, det behöver inte koka.
Häll lagen över silverlöken och stäng. Om lagen har kokat: låt den svalna något innan den hälls över.
Förvara kallt.
Gör gärna någon timme i förväg så att den hinner gotta till sig!

Så, det var allt!

Detta är ett recept som vi definitivt kommer prova igen, men då vill vi också fortsätta prova nytt kring smaker, hetta, tillbehör etc.

Gör det du med!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *