💛SAFFRANSTIRAMISU💛

När vi var i Rom i november så åt vi hejdlöst god tiramisu. Vår favorit blev den med mörk choklad och chili, vilket vi vill prova att göra en egen variant av framöver. Men i brist på det så har vi åtminstone skapat en annan hejdlöst god tiramisu. Säg hej till slängdigivegos 💛SAFFRANSTIRAMISU💛 med vit chokladkräm, björnbärskompott med apelsin, mer björnbär, mer vit choklad och hackade pistagenötter. Kan det vara något att prova kanske? Såklart!!

Vi utgick från vårt recept på rabarber- och jordgubbstiramisu som vi skapade i somras. Alltså hjälp, vilken sommardessert! Missade ni det i somras bör ni spara det redan nu… Så otroligt god! Fick högsta betyg av alla de gäster vi hade bjudit hem. Receptet på det hittar ni här!

Nåväl.. nu är det slutpratat om sommaren (även om vi just nu befinner sig oss i ett soligt Spanien. Kanske inte hade varit så dumt med den där rabarber- och jordgubbstiramisun ändå…).
NU pratar vi om vintern och denna skönhet till tiramisu istället.
Även den fick högsta betyg faktiskt. Även om vi denna gång ”bara” hade en gäst hemma som åt den. Men precis lika kul ändå!

SAFFRANSTIRAMISU

INGREDIENSER (4 stora glas eller 6 mindre):

  • 300 g björnbär, frysta går bra
  • ½ + 3/4 dl strösocker
  • 2-3 apelsiner, saften
  • 1 krm vaniljsocker
  • 2 äggulor
  • 2 äggvitor
  • 250 g mascarpone
  • 50 g vit choklad
  • 1 påse saffran (0,5 g)
  • ½ dl Cointreau, eller annan apelsinlikör
  • 8-10 savoiardikex
  • ½ dl pistagnötter

GÖR SÅ HÄR:

  • Ta ut 12 st björnbär (ca 75 g). Lägg i resten av björnbären (ca 225 g) tillsammans med ½ dl strösocker och ½ dl pressad apelsinsaft. Koka upp och låt sedan småkoka på mellanvärme i ca 15 min så att det blir till en fast kompott (om den inte blir fast – häll av lite av saften som blir kvar så det inte blir för rinnigt, mosa också sönder bären). Rör om med jämna mellanrum. Ta av från plattan och låt svalna helt.
  • Lägg äggulor, mascarponeost och 1 krm vaniljsocker i en bunke. Vispa till en jämn kräm med elvisp.
  • Ta en ny bunke och vispa äggvitorna med elvisp till ett vitt skum. Tillsätt 3/4 strösocker, lite i taget, och fortsätt vispa så det blir en fast maräng.
  • Rör ned marängkrämen i mascarponekrämen. Blanda försiktigt.
  • Ta ur 2 dl av den blandade krämen och lägg i en annan skål.
  • Hacka nästan all den vita chokladen (spara lite att riva som garnering) och rör om försiktigt med slickepott med de 2 dl av den blandade krämen.
  • Häll i saffranet i den resterande krämen och rör om försiktigt, gärna med slickepott.
  • Blanda 1 dl pressad apelsinsaft och apelsinlikören i en skål.
  • Ta resten av apelsinsaften som finns kvar och rör i 12 björnbär så att de marineras.
  • Ta fram 4-6 stycken dessertskålar.
  • Skala nötterna och grovhacka dem
  • Bryt kexen i två-tre delar vardera. Doppa ned kexen i apelsin-&likörblandningen.
  • Varva sedan enligt följande: björnbärskompott, kex, saffranskräm, vit chokladkräm, kex, björnbärskompott och saffranskräm.
  • Låt stå kallt till servering – gärna några timmar i kylskåp.
  • Vid servering: garnera med apelsinmarinerade björnbär, hackade pistagenötter och riven vit choklad.

En riktigt god dessert som ger en lyxig känsla! Kanske att den kan passa till någon av juldagarna?

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *