🌶️BÖNCHILI🌶️ med jalapeño, lime, liquid smoke, choklad, öl m.m. Eller kort och gott: bönchili med väldigt mycket smak! Så väldigt, väldigt gott! Vi äter det helst precis så här – med grönsaker, guacamole, koriander och quesadillas.
Bönchilin mår gott av att stå till sig i kylen, då utvecklas smakerna ännu mer. Så om tid finns: gör gärna bönchilin en dag i förväg och värm på den innan den ska ätas.
Perfekt bjudmat med andra ord då den går att förbereda!
BÖNCHILI
INGREDIENSER (6 portioner):
- Olivolja
- 2 vitlöksklyftor
- 2 små gula lökar, eller 1 stor
- 4 jalapeño eller 1 spansk peppar
- ½ dl tomatpurè
- 2 burkar hela konserverade tomater
- Drygt ½ dl balsamvinäger
- 2/3 msk liquid smoke hickory
- 1 ½ dl god öl, lager
- 1 ½ lime, saften
- 40 g mörk choklad, 70%
- Ev. agavesirap/honung
- Chiliflakes
- 3 paket konserverade bönor á 400 g (250 g avrunnen vikt), vi använde 2 paket svarta bönor och 1 paket blandade bönor
Till servering:
- Grönsaker, tex gurka, majs, cocktailtomat, picklad rödlök, grönkål (masserad i olivolja och citronsaft)
- Färsk koriander
- Tortillabröd, nachochips och/eller quesadillas (vi fyllde våra quesadillas med philadelphiaost, riven prästost, fryst gräslök och örtsalt som vi sedan torrsteker i en het stekpanna)
- Guacamole ( vi gör vår av 2 mosade avokados, minst ½ kruka hackad färsk koriander, 1 liten riven vitlöksklyfta, saften från ½-1 citron, 1½ dl crème fraiche och örtsalt)
- Ev. gräddfil/turkis yoghurt/crème fraiche
GÖR SÅ HÄR:
- Börja med att skölja av bönorna i en sil under rinnande, kallt vatten. Låt rinna av ordentligt.
- Skala och finhacka lök och vitlök.
- Kärna ev. ur jalapeño/chili (beroende på hur mkt hetta man önskar) och finhacka.
- Hetta upp olivolja i en kastrull. Fräs lök, vitlök och chili i 2 minuter på mellanvärme. Det ska ej brännas.
- Tillsätt tomatpurèn och fräs i ytterligare 1 minut.
- Häll i konserverade tomater, balsamvinäger, liquid smoke och öl och låt det koka upp sakta. Koka sedan utan lock i 20 minuter.
- Pressa i saften från lime och dela ned chokladen.
- Smaka av med chiliflakes för mer hetta, agavesirap/honung för mer sötma/mindre hetta och ev. örtsalt.
- Häll slutligen i de avrunna bönorna, rör runt och ta av från plattan.
- Låt svalna något innan servering, då kommer smakerna fram tydligare – det ska dock fortfarande vara varmt.
En härlig rätt som piggar upp smaklökarna i novembermörkret!
//Elina & Dennis – #slängdigivego



