Det var en gång ett recept på en trattkantarellsoppa som blev till en trattkantarellsås som i sin tur blev till en champinjonsås. Det skapades alltså en ny favoriträtt av en annan favoriträtt som från början var en annan favoriträtt. Hänger ni med? Hur som – champinjonsåsen äts med ostfylld ravioli och riven parmesan. Och det är så väldans gott, snabbt och smidigt! En vardagsrätt som vi mer än gärna återkommer till här hemma (i någon av de tre nämnda varianterna).
Vi har som sagt gjort rätten i olika varianter, där vi även har gjort en trattkantarellfyllning som vi fyllt egengjord ravioli med (TIPS!). Men att veva pasta och göra ravioli är ju ingenting vi hinner med att göra dagligdags. Så när vardagen rullar på behöver vi mindre tidskrävande varianter – och då passar sig denna rätt utmärkt!
Maten i sig går väldigt snabbt att göra (även om den så klart vinner på att få koka ihop sig lite, men det är inget måste om inte tiden finns), så länge allt bara är färdighackat.
Vill man göra en större sats av såsen så kan man dock ha med sig att man kan behöva justera lite i måtten som blir. Vi tredubblade till exempel satsen till en familjemiddag men använde då ”bara” 5 dl matlagningsgrädde (men 1 liter crème fraiche) istället för 9 dl av vardera. Smaka då också av för att se om det behövs mer av någon annan ingrediens, så som timjan, balsamvinäger eller soja.
OSTFYLLD RAVIOLI MED SVAMPSÅS
INGREDIENSER (4 portioner):
- Olivolja
- 2 schalottenlökar
- 2 små-medelstora morötter
- 350 g champinjoner
- ½ dl tomatpuré
- 3 dl crème fraiche
- 2 msk kantarellfond
- 1 msk soja
- 1 msk balsamvinäger
- ½ tsk torkad timjan
- 3 dl matlagningsgrädde
- Svartpeppar
- Örtsalt
- 4 portioner färsk ravioli med ostfyllning
- Parmesan till servering
GÖR SÅ HÄR:
- Hacka schalottenlöken.
- Skala och skölj morötterna. Hacka dem i små bitar, gärna inte större än 0,50,5 cm.Hacka svampen smått, gärna inte större än 11 cm.
- Sätt på pastavattnet och koka pastan enligt anvisningar på förpackningen. Häll av vattnet och blanda pastan med olivolja eller en klick smör när det är klart.
- Hetta upp en torr panna och stek svampen så att vätska avdunstar.
- Tillsätt olivolja eller en klick smör. Lägg i morötter och löken i pannan och stek tillsammans med svampen på medelvärme i 3-5 minuter. Salta och peppra.
- Tillsätt tomatpuré och fräs med i 30 sek.
- Tillsätt créme fraiche, kantarellfond, soja, balsamvinäger och timjan.
- Rör runt och låt koka upp och puttra någon minut.
- Häll i matlagningsgrädden. Låt koka upp och puttra ytterligare någon minut.
- Smaka av med salt och peppar.
- Servera champinjonsåsen med den fyllda raviolin, riv över parmesan och gör en god grönsallad till.
Laga gärna – och hojta också gärna till om ni provar och låt oss veta vad ni tyckte, det är så kul när ni delar med er!
//Elina & Dennis – #slängdigivego