☕️CHOKLADBOLLAR MED BRYNT SMÖR☕️

☕️CHOKLADBOLLSLÖRDAG☕️ med kaffe. Gofika som sig bör helt enkelt. Och inte är det vilka chokladbollar som helst, det är vårt favoritrecept med bl.a. brynt smör, smält mörk choklad, flingsalt… Som rullas i rostad kokos. Eller lakritspulver. Eller kakao. Eller valfritt annat gottigt! Klara, färdiga, FIKA!

För visst är det så? Chokladbollar, kaffe och barnhänder! Finare helg går knappast att få!

CHOKLADBOLLAR MED BRYNT SMÖR

INGREDIENSER (15-20 chokladbollar):

  • 3 dl havregryn
  • 100 g smör
  • 100 g mörk choklad, minst 70% kakao
  • ½ dl strösocker
  • 2-3 msk kakao beroende på vilken styrka man väljer på chokladkakan
  • 1 krm vaniljpulver
  • 3 msk starkt kaffe
  • Flingsalt
  • 2 dl kokosflingor

GÖR SÅ HÄR:

  • Bryn smöret i en kastrull, dvs smält smöret tills det börjar bubbla och skumma. Smöret ska börja få en gyllenbrun färg på botten och lukta nötigt – då är det klart.
  • Ta av smöret från spisen och låt det svalna i 2 minuter.
  • Dela sedan chokladen i bitar och lägg i det i smöret, rör om så chokladen smälter.
  • Blanda ned havregrynen i kastrullen, rör om.
  • Tillsätt sedan övriga ingredienser: strösocker, kakao, vaniljpulver och kaffe. Smaka av smeten med flingsalt och ev. mer kakao.
  • Ställ in kastrullen med smet i kylen och låt den svalna i 30-60 min.
  • Rosta under tiden kokosflingor i en torr stekpanna på medelvärme. Rör om regelbundet och håll koll så att inte kokosen bränns. De ska få en lätt gyllene färg, men sedan går det fort. Lägg dem i en skål och låt svalna.
  • Ta ut smeten från kylen och rulla små bollar. Rulla dem slutligen i den rostade kokosen.

MUMS tycker vi! Hoppas ni håller med så vi inte leder in er på villovägar…

Trevlig fika!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *