🍳SHAKSHUKA🍳

Kryddig, smakrik och grön ”snabbmat” – 🍳SHAKSHUKA🍳. Går snabbt att göra, serveras direkt från pannan och äts med fördel ihop med quesadillas (tycker vi!). Vi fyllde våra tortillas med mozzarella, körsbärstomater, spenat, gräslök och örtsalt – torrstekte dem och doppade sedan rakt upp och ner i shakshukan. Mat som passar för både lunch och bjudmiddag. Och matlådan..!!

Vi körde kylskåpsrens och använde de grönsaker/örter vi hade hemma. Bästa sättet för variation och bästa sättet för miljön. Så putta gärna i lite slattar av vad som finns hemma i grönsaks-/örtväg. Både i shakshukan och i tortillan. Finns det någon fetaostbit över eller så, så passar det ju magiskt som sista touch på grytan. Och toppa med valfri ört – eller som vi om man inte har någon ört: klippt bladspenat. Använd en chilistyrka som ni gillar – eller ta enbart sambal oelek. Det är en smaksak och det bästa är att smaka av för att få till den hettan man själv önskar.

Här kommer hur som helst vårt recept för denna omgång:

SHAKSHUKA

INGREDIENSER (4 portioner):

2 msk olivolja
2 röda paprikor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 msk spiskummin
1 jalapeño (inklusive kärnor)
½-1 msk sambal oelek
1 msk fryst koriander
1 burk konserverade, hela plommontomater
1 dl vatten
4 ägg
Salt, peppar
Bladspenat

GÖR SÅ HÄR:

Kärna ur paprikorna och skär dem i grova bitar.
Finhacka jalapeñon.
Klyfta löken och hacka vitlöken.
Hetta upp olivoljan i en rymlig stekpanna.
Häll i paprika, lök, vitlök, jalapeño, tomatpuré, paprikapulver och spiskummin och fräs ihop i cirka 5 minuter på mellanvärme.
Häll i konserverade tomater och vatten. Koka upp, mosa tomaterna så gott det går och sjud sedan i 5 minuter.
Tillsätt koriandern och smaka av med sambal oelek, salt och peppar.
Gör fyra gropar i såsen. Knäck ned ett ägg i vardera grop och låt sjuda under lock i cirka 8-10 minuter. Vitan ska ha stelnat, men gulan ska fortfarande vara krämig.
Vid servering: klipp över bladspenat eller valfritt grönt.

Servera gärna shakshukan med quesadillas. En av många grejer som är perfekt att göra med de tortillabröd som blir över från tacomyset – funkar lika bra efter att varit infrysta. Ta ett tortillabröd och lägg på riven/skivad ost. Lägg sedan på grönsaker och önskad smaksättning. Vi hackade ned körsbärstomater och spenat som vi blandade med fryst, hackad gräslök samt örtsalt. På med ytterligare ost och sedan ett till tortillabröd. Stek på mellanvärme i en torr, het stekpanna. När osten börjat smälta: vänd sida så att båda sidor får samma, goda stekyta och osten blir ordentligt smält.

Har man inte tortillabröd hemma (eller libabröd, tunnbröd eller liknande) så funkar det utmärkt att servera maten ihop med valfritt annat gott bröd att doppa. Eller med kokt ris eller potatis.

Laga, ät och njut!!

//Elina & Dennis – #slängdigivego

2 tankar kring “🍳SHAKSHUKA🍳

  • Engelmark säger (juni 25, 2020 06:53) Svara

    Super gott

    • Dennis säger (juni 28, 2020 21:16) Svara

      Ja vi verkligen älskar den! Och enkelt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *