Nattjästa 🥖RÅG- & VALNÖTSFRALLOR🥖 till dagens frukost! Bästa grejen. Tar 10 min att slänga ihop på kvällen, sköter sig självt en massa timmar i kylen och sen blir det bröddoft i hela hemmet efter typ 30 min på morgonen. Mmm.
Perfekt att slänga ihop redan ikväll och få nybakt Receptet kommer lite senare, lagom i tid att hinna slänga ihop det ikväll och få nybakt till imon bitti. Eller om det passar bättre till helgen så är ju det värt att spara tills dess med.
RÅG- & VALNÖTSFRALLOR
INGREDIENSER (10 st):
4 dl kallt vatten
15 g jäst
9 dl rågsikt
1 ½ tsk salt
1 msk honung
2,5 dl grovt hackade valnötter
GÖR SÅ HÄR:
På kvällen:
Grovhacka valnötterna. Rör ut jästen i det kalla vattnet i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna.
Täck bunken med plastfilm och ställ in den kylen – låt den kalljäsa i kylen över natten, ca 8-10 h.
På morgonen:
Sätt ugnen på 275 grader och sätt samtidigt in en plåt i ugnen så att plåten blir riktigt varm.
Mjöla ett bakbord ordentligt. Skrapa ur degen på bakbordet och dra ut den till en lång rektangel, den ska bli ca. 10 cm bred och 40 cm lång. Vik sedan ihop den en gång på längden (5x40cm).
Pensla lite vatten på brödet och strö över mjöl.
Låt degen vila cirka 25 minuter så att ugnen blir riktigt varm.
Ta ut den varma plåten från ugnen och lägg på ett bakplåtspapper.
Dela degen i 10 bitar och lägg dem på bakplåtspappret.
Grädda bröden i mitten av ugnen i cirka 15 minuter – så att de får fin färg. Ta ut dem och låt dem svalna på galler.
Servera brödet DIREKT (eller ja, efter att ha fått svalna lite, lite).
Frys sedan in de frallor som inte äts upp och tina dem när de ska ätas.
Vi älskar bröd – vi älskar nybakt bröd – och vi älskar verkligen kalljäst bröd. Det blir så grymt gott och kräver minimal arbetsinsats.
Hoppas ni tycker om det lika mycket som vi gör. Hör gärna av er om ni gillar det!
Mmmm…. nu längtar vi redan efter att få äta mer bröd till frukost imorgon!
//Elina & Dennis – #slängdigivego
Sanna H säger (maj 18, 2019 22:31)
Ibland känner man sig så korkad, men det är lika bra att jag erkänner: jag fattar inte om man – när man ”viker på längden” – ska vika så att degen blir 5×40 eller 10×20 cm. Jag gissar på det första, men vill gärna kolla detta med er.