🌱BLOMKÅLSBIFFAR🌱 med rostade rotfrukter och en av våra absoluta favoritsåser: basilika- & palsternackssås! Riktigt god måltid och fullt med grönsaker, färg och vitaminer. Precis som vi gillar. Biffarna är dessutom toppen i matlådan (det övriga med i och för sig, men biffarna får verkligen gotta till sig!). Vi valde att rosta potatis, morot och broccolistjälk ihop i ugn med god olivolja, vitlök och flingsalt.
Variera sedan tillbehör till maten – kanske en ljummen bulgursallad med cocktailtomat, bladspenat, gurka, rödlök, sugarsnaps och pressad citron? Eller smashed potatoes med vitlök och örter? Kokt färskpotatis med smör?
Och är det såsen som blir favorit och du vill variera biffarna så hittar ni världens godaste rödbetsbiffar här som passar perfekt till såsen (och valfritt tillbehör såklart…)
BLOMKÅLSBIFFAR
INGREDIENSER (3-4 portioner):
300 g blomkål
1 dl havregryn
1,5 dl riven ost (gärna prästost eller västerbottensost)
2 msk hackad gräslök – fryst eller färsk (går att byta ut till annan valfri ört)
1 tsk hackad chili, fryst eller färsk
2 ägg
Örtsalt
Svartpeppar
Smör och rapsolja till stekning
GÖR SÅ HÄR:
Börja med att mixa blomkålen – med stavmixer eller i matberedare. Krama eventuellt ur lite av vätskan.
Blanda med övriga ingredienser: havregryn, riven ost, gräslök, chili, ägg, örtsalt och svartpeppar.
Rör om ordentligt och låt smeten stå kallt och svälla i minst 15 minuter, gärna mer.
Forma till biffar, 6-8 stycken.
Hetta upp rikligt med olja och smör i en stekpanna och stek sedan biffarna några minuter per sida så att de får fin yta.
Servera med basilika- och palsternackssås (se recept nedan) samt rostade rotfrukter eller något annan gott!
BASILIKA-/PALSTERNACKSSÅS
INGREDIENSER (4 portioner):
Olivolja
1 stor palsternacka
1 gul lök
1 grönsaksbuljongtärning
1 kruka färsk basilika (spara några blad till garnering)
3 dl créme fraiche
GÖR SÅ HÄR:
Skala och hacka löken, fräs den i olivolja en kastrull tills den blir mjuk.
Skala och hacka palsternackan i stora bitar och lägg ner den i kastrullen.
Häll i vatten så det täcker innehållet, ca 2-3 dl och grönsaksbuljongen.
Låt alltsammans koka tills palsternackan är mjuk.
Häll av vattnet men spara det!!!
Mixa sedan resten (lök+palsternacka) ihop med créme fraiche och basilika med en stavmixer.
Låt såsen koka upp försiktigt och smaka av med buljongvattnet till önskad smak. Häll ev. i örtsalt och/eller svartpeppar.
En måltid som lär återkomma i vårt kök – för visst är det härligt när man hittar nya kombinationer som man bara vill ha mer av?
Hör gärna av er om ni provar – och framför allt om ni gillar vad ni äter. Då blir vi extra glada!
//Elina & Dennis – #slängdigivego