🍷RÖDVINSRISOTTO🍷med balsamicorostade rödbetor, chèvre och brynt salviasmör. Detta är så GOOOOTT och helt klart ett tips inför nyår!! Rödvinet är nr 2393 på SB både i maten och glaset och det tipsar vi gärna vidare om ifall ni vi laga rätten 🙃 Vi spikade förresten vår nyårsmeny idag. Den blev…. lång 🙈 Och på pappret också väldigt, väldigt god. Så nu blir det några dagars matprepp inför dess!
Här kommer receptet på risotton för 4 personer:
Koka 3-4 rödbetor, hela med skal på (ordentligt skrubbade) tills de blir al dente (ca 30 min). Skölj, dra av skalet och dela dem i klyftor och lägg i ugnsform. Ringla över generöst med olivolja och balsamvinäger, salta och peppra. Rör runt och rosta i ugn tills färdiga (ca 30 min). Under tiden: förbered 1/2 liter kokande grönsaksbuljong. Hacka 100 g schalottenlök och stek genomskinlig i en bred stekpanna med höga kanter (alt gryta) på mellanvärme. Salta, peppra och tillsätt 2 hackade vitlöksklyftor. Ha i 10 g färsk, repad timjan och 300 g risottoris. Tillsätt 3 dl rött vin och låt koka in. Tillsätt grönsaksbuljongen lite i taget och låt det koka sakta. Rör om med jämna mellanrum. Fortsätt tillsätta grönsaksbuljong när det kokats in tills riset har rätt konsistens (dvs har en kärna som går att bita igenom men ändå ger lite tuggmotstånd). Lägg i 2/3 av de rostade rödbetorna. Rör om och ta av från plattan. Tillsätt 100 g smör och 100 g riven parmesan. Rör om ordentligt! Smaka av med salt och peppar! Servera på fat och toppa med resterande rödbetor (delade i mindre bitar), chèvreost (eller parmesan, men chèvre är snäppet vassare), brynt salviasmör (snåla inte!), lite färsk salvia och några varv med svartpepparkvarnen.
Stina B säger (oktober 6, 2023 18:59)
Fantastiskt gott och lyxigt fredagsmys blev detta! Använde torkade kryddor och det blev också smakrikt. Pricken över i:et blev Chèvre från Falbygdens ost – oj vad jag rekommenderar den, smulig inuti, supermycket smak! (Har annars svårt med en del getost som känns torr och mer kant än ost)